Full fart med flagga och flakmoppe

Ystad Artikeln publicerades

Hon är Ystads meste flagghissare. Ingela Cederholm ser till så att flaggorna fladdrar i topp på kommunens alla flaggstänger. Lämpligt nog kör hon flakmoppe på flaggrundan.

Fast när YA träffar Ingela Cederholm knattrar hon runt med sin flakmoppe på kvällsrundan då flaggorna ska halas.

- Allt som allt är det 22 flaggor som ska hissas och halas, säger hon när hon stannar till vid Ystads teater som har två flaggstänger.

Detta lite annorlunda sommarjobb börjar vid sjutiden på morgonen och slutar vid åttatiden på kvällen. Däremellan fylls jobbet ut med lite ogräsrensning i kommunens rabatter.

- Jag jobbar sju dagar. Sedan är jag ledig i en vecka, säger Ingela Cederholm. Hon har haft jobbet i fyra somrar. Dessförinnan skötte hennes syster flaggningen.

Flaggturen börjar på Österportstorg, fortsätter ner till busstorget, vidare till teatern och avslutas på Stortorget.

På Ystads kommuns flaggstänger hissas såväl den svenska flaggan som de nordiska flaggorna och Ystads stadsvapen, EU-flaggan och andra flaggor, beroende på om kommunen får något speciellt besök.

Hade det gått bättre för Sverige i EM hade kanske Ingela Cederholm fått köra extraturer. Att flagga speciellt för Spanien var inte aktuellt.

Det gäller att hålla ordning på flaggorna - och hissa dem på rätt håll.

- Hissar man Polens flagga på fel håll blir det den indonesiska, säger Ingela Cederholm.

En flagga kan inte heller behandlas hur som helst. Den får inte röra marken och ska egentligen vikas på ett visst sätt. Den svenska flaggan ska vikas så att inget gult syns.

På fredag fyller Ingela Cederholm 20. Då jobbar hon, så hon kan se till så att det födelsedagsflaggas ordentligt.
Ulf MårtenssonYstad A till Ö - F