Full fart på försäljningen av nya bostadsrätter

Ystad Artikeln publicerades
Ett penthouse på Herrestadsgatan som ligger ute till försäljning för 4,9 miljoner kronor.
Foto: Hemnet
Ett penthouse på Herrestadsgatan som ligger ute till försäljning för 4,9 miljoner kronor.

Det byggs massor av nya bostadsrättslägenheter i Ystad just nu. Trots att flera av lägenheterna inte ens är byggda än är många redan sålda.

Just nu finns inga hus alls. Men om ett par år kommer den nya stadsdelen Ystad trädgårdsstad att innehålla cirka 300 nya bostäder. Där ingår bostadsrättsföreningen Pionen som började säljas under veckan som gick.

– Vi har gott om intressenter. Området är bara under projektering och första etappen ska stå färdig sista kvartalet 2019, säger Lotte Myrebris, mäklare på Svensk fastighetsförmedling som säljer 22 bostadsrättsradhus i den första etappen.

Ett radhus med sex rum i bostadsrättsföreningen Pionen i Ystads trädgårdsstad går för cirka 3,1 miljoner kronor.
Ett radhus med sex rum i bostadsrättsföreningen Pionen i Ystads trädgårdsstad går för cirka 3,1 miljoner kronor.

Sockerhusen på Fridhemsgatan, bostadsrättsföreningen Geijer på Malmövägen och husen på Brisgatan i Västra Sjöstaden ligger alla i topp över de dyraste bostadsrätterna i Ystad just nu, räknat på kvadratmeterpris.

Mäklarhuset BF Konsult hanterar försäljningen av dessa. Delägaren och mäklaren Joakim Persson förklarar den snabba försäljningen med att nybyggandet har kommit igång senare här än i andra städer.

– Det finns ett uppdämt behov och många familjer som har väntat på något sånt här i Ystad, säger han.

Många av dem som köper är äldre personer som har sålt villan och vill ha det bekvämt, tror Joakim Persson. Men inte bara.

– I de centrala delarna ser vi många äldre men i Västra Sjöstaden så är det blandat med yngre. Det är yngre familjer som är på gång i livet och sitter kanske inte med två, tre barn än.

Försäljningen har hittills gått väldigt bra (se faktaruta). Den dyraste lägenheten som BF Konsult har sålt var ett penthouse för nästan 6.8 miljoner kronor.

Lägenheterna på Brisgatan i Västra sjöstaden har inflyttning i september i år, och hälften är redan sålda.
Foto: Hemnet
Lägenheterna på Brisgatan i Västra sjöstaden har inflyttning i september i år, och hälften är redan sålda.

Och även om priserna på nyproducerat är höga redan, så tror inte Joakim Persson att toppnoteringen är nådd än. Här finns inte samma oro på bostadsmarknaden som i storstäderna.

– Man läser mycket om amorteringskrav. Det har påverkat mycket i storstäderna men där har man en högre prisbild än i vår region och då slår det hårdare. Här finns fortfarande utrymme för priserna att stiga ännu mer, säger han.

 

Fakta

Så många bostadsrätter är sålda redan

Brf Termotetern, Brisgatan: 30 lägenheter. 15 sålda. Inflyttning i september 2018.

Brf Sockerhusen, Fridhemsgatan: 64 lägenheter. 58 sålda. Inflyttning i oktober 2018.

Brf Sockerhusen 2, Fridhemsgatan : 43 lägenheter, 18 sålda. Börjar byggas nu och inflyttning sommaren 2019.

Brf Geijer, Malmövägen: 36 lägenheter, 31 sålda. Inflyttning i december 2018.

Visa mer...
Bostadsrättsföreningen Geijer på Malmövägen har inflyttning december 2018.  All elektronik i lägenheterna ska kunna styras via mobilen, lovar fastighetsannonsen.
Foto: Hemnet
Bostadsrättsföreningen Geijer på Malmövägen har inflyttning december 2018. All elektronik i lägenheterna ska kunna styras via mobilen, lovar fastighetsannonsen.