Full rulle på Ystad Studios i höst

Ystad Artikeln publicerades

Tre filmer av den engelska versionen av Wallander med Kenneth Branagh kommer att spelas in i Ystad Studios i höst och en till säsong av tv-serien ”Bron”.

Båda Ystad Studios ateljéer Ernst Hugo och Anna Q kommer att vara upptagna.

– Det blir nog lite av en utmaning, vad jag vet så har vi bara haft det så här en gång innan, säger Ralf Ivarsson som är chef för Film i Skåne.

Två av Wallanderfilmerna som ska filmatiseras av brittiska BBC baseras på boken ”Den oroliga mannen”. Den tredje filmen baseras på ”Den vita lejoninnan” som också kommer att spelas in i Sydafrika.

BBC sätter igång om ett par veckor och håller på till och med slutet av december. Tv-serien ”Bron” kommer att vara i studion och spela in tills slutet av maj.

Stor budget

BBC:s produktionsbudget för Wallanderfilmerna ligger på 100 miljoner kronor, Ystad-Österlens filmfond har bidragit med en halv miljon och Film i Skåne med 2,5 miljoner, skriver Sveriges Radio.

– Varje projekt som görs i Ystad Studios är en investering för oss. Vårt uppdrag är att se till att de filmer som görs är av hög kvalitet, säger Ralf Ivarsson på Film i Skåne.

Att det är många produktioner i Ystad Studios är inte nödvändigtvis en indikation på hur bra det går för Film i Skåne.

Produktionsbolagens val

– Utifrån ser det ju ut som att det går bättre, men det handlar lika mycket om var produktionsbolagen väljer att spela in sina filmer, vissa år, som i år, så är det fler produktionsbolag som vill spela in i studion, säger Ralf Ivarsson.

Att båda Ystad Studios ateljéer används för större produktioner är positivt, menar Ralf Ivarsson.

– Det glädjande att produktionsbolag väljer att spela in i Ystad Studios, säger Ralf Ivarsson.