Gamla klenoder i nyskick

Ystad Artikeln publicerades

Carl-Eric Ringblom beskriver leende sin vurm för gamla traktorer som en sjukdom.

– Den slog till hösten 2001 och nu har jag väl ett 50-tal traktorer i skiftande åldrar, säger han och visar runt på Alaröds gård. Här har kalvkättar och svinstall efterhand förvandlats till verkstäder, där gamla rostiga vrak blir i skick som nya.

Mest stolt är Carl-Eric Ringblom över en Farmall från 1959, som han hämtat i USA, men mest band har han till sin fars gamla traktor, en Bolinder Munktell från 1952, som glänser i höstsolen på gårdsplanen.

Carl-Eric Ringblom har särskilt beställt solskenet till lördagens aktivitet på gården. Då kom nämligen folk med samma "sjukdom" som han för att rasta sina klenoder.

– Traktorer mår inte riktigt bra av att stå stilla. De behöver köras då och då. Därför bjuder jag en gång om året in till en träff då folk får möjlighet att plöja med sina gamla traktorer.

En träff ger långt mycket mer än bara en upplöjd stubbåker.

– Det är roligt att träffa likasinnade och knyta kontakter. Men att hålla på med gamla traktorer är också ett sätt att bevara ett kulturarv. Traktorer och redskap berättar ju hur lantbruket sköttes förr.

Moderna traktorer har Carl-Eric Ringblom inte mycket band till.

– De är datorstyrda, opersonliga och utbytbara. Mina gamla traktorer blir som en familjemedlem och är svåra att göra sig av med.