Gammalt hem får nytt liv

Ystad Artikeln publicerades

Charlotte Berlins museum är rena byggarbetsplatsen. Sakta men säkert förvandlas den andra våningen till en historisk verkstad samtidigt som byggnaden också renoveras utvändigt.

I trädgården på baksidan av det gula gatuhuset med röda fönster vid Dammgatan i Ystad står byggnadsställningen. Här arbetar murare, snickare och andra byggnadsarbetare med att renovera och rusta upp Charlotte Berlins gamla hem.

– Allt görs precis som det var innan. Vi får inte ändra på något, berättar muraren Frank Didold som arbetar för Skanska.

Nytt underlag

På taket har alla de gamla röda tegelpannorna plockats ner. Ett nytt underlag har lagts och nu håller takpannorna på att sättas tillbaka igen. Skorstenar och fönster får ny plåt för att klara vädrets makter.

Innanför väggen arbetar målaren Istvan Toth från Heinrich måleri. Med vit linoljefärg ser han till att det blir ljust och fint. Våningen som var förråd på Charlotte Berlins tid och sedan förvandlades till lägenhet ska nu bli moderna pedagogiska lokaler.

– Det ska bli en museipedagogisk våning för elever från nollan till sista året på gymnasiet, berättar Maria Meissner Berg, som i sommar guidar i museet.

Lukta och känna

Här ska det finnas en kopia av köket som finns bevarat i museet på bottenvåningen där det ska vara möjligt att inte bara se utan också lukta och känna på kryddor och bruksföremål från 1800-talet.

– Här nere i museet får man inte röra något. Där uppe får de röra allt. Vi ska ha en historisk verkstad som ska invigas till jul.

Förhoppningen är att locka fler besökare.

– Vi kommer att göra mer och intressera fler, få människor mer intresdserade av Charlotte Berlin, säger Maria Meissner Berg.

Ovanvåningen ska också handikappanpassas. Här finnas redan en hiss som går att nå genom den gamla portgången på husets baksida.

Ny museibutik

Även inne i museet har det skett förändringar. Nytt för i år är en museibutik som byggts i ett gammalt förråd direkt till höger om huvudingången från Dammgatan. Här säljs varor med anknytning till Charlotte Berlins tid och intressen.

Butiken har öppet under hela museets öppettider. In i själva museet får besökare bara komma under de guidade visningarna.

Museet har också fler visningar än tidigare. Fyra guider turas om att visa runt i 1800-talshemmet under sommaren. I bostaden där det känns som om tiden stått still hänger porträtten på museistiftarens föräldrar.

– Det såg Charlotte Berlin som sina mest värdefulla ägodelar. Hon skrev i testamentet att det skulle hänga på hedersplatsen, berättar Maria Meissner Berg.