Gäng strider om kontroll

Ystad Artikeln publicerades

Helgens gängbråk på Marinan i Ystad kan vara ett tecken på att kriminella mc-gäng på nytt strider om herraväldet över sydöstra Skåne.

– Den polisiära uppfattningen är att bråket är en markering från dem som vill bestämma. Hells Angels tolererar inte att Outlaws försöker att göra en etablering här, säger en källa som arbetar inom Bravo, polisens speciella enhet mot gängkriminalitet, till YA.

Det var också enligt vittnen personer med gänget Outlaws emblem som först kom till Marinan i småbåtshamnen.

Därefter anlände ett gäng som antas vara sympatisörer till Hells Angels.

Uppgörelsen blev blodig med flera personer skadade.

Österlen är enligt polisen ett område där det av tradition finns sympatisörer till Hells Angels. Det rör sig inte nödvändigtvis om kriminella band, utan om sympatier och lojalitet.

Ingen slump

Men det uppfattas som en provokation när Outlaws så öppet visar sin närvaro i Ystad, enligt polisen.

Bråket är med andra ord ingen slump även om det är ovanligt att allmänheten på det här viset blir vittne till uppgörelsen.

– Men här gör man en markering, säger poliskällan till YA.

Även då var det sympatisörer till Outlaws och Hells Angels som var inblandade. Den gången bytte de förra sida och etablerade sig som anhängare till Bandidos på Hill Bills farm utanför Sövestad.

Annars har det på senare tid varit relativt lugnt på mc-fronten i sydöstra Skåne.

Fraktioner från de olika gängen kom i öppen konflikt med varandra för ett par år sedan. Då etablerade sig Bandidos på Hill Bills farm utanför Sövestad.

Polisens satte in stora resurser på att komma åt gängmedlemmarna.

Bland annat gjorde myndigheter razzia i samband med festen på gården utanför Sövestad. Festdeltagarna kontrollerades av såväl polis som kronofogde.

Resultatet blev att gänget splittrades och flyttade från Hill Bills Farm.

En 36-årig Sjöbobo som betraktas som den lokala ledaren för Bandidossympatisörerna, dömdes senare till tre års fängelse för ekonomiska brott, ett straff som han fortfarande avtjänar.

I en kampanj i YA mot gängkrimininaliteten engagerade sig privatpersoner, näringsidkare och politiker. Uppropet mot gängkriminalitet samlade 1 200 namnunderskrifter.