Gitte vill hjälpa barn i Bolivia

Ystad Artikeln publicerades

När Gitte Pålsson blev brännskadad i Bolivia fick hon snabb och effektiv vård. Nu har hon startat en förening för att hjälpa flera av landets barn få samma hjälp.

– När jag stod där i eldhavet trodde jag att nu är det kört. Men jag överlevde och kände att jag var tvungen att göra något bra av det här.

Gitte Pålsson är en välkänd profil i folkmusiksammanhang och hennes grupp Khala Uma tilldelades Ystads kommuns kulturpris förra året. Under en vistelse i Bolivia i somras var hon med om en svår olycka.

Spisen i huset som hon bodde i läckte gas och när Gitte Pålsson skulle sätta på en kanna te så startade en explosionsartad brand i köket. Ögonblicket efter att hon kastat sig ut ur köket flög taket av huset i en häftig smäll.

– Mitt hår brann upp där fram och jag fick andra gradens brännskador i ansiktet och på händerna. Det var tur att jag hade glasögonen på för annars hade hornhinnorna rykt, säger hon.

I dag, ett halvår efter olyckan, går det inte att se några ärr i hennes ansikte. Hon fick vård på en privat klinik i huvudstaden La Paz och fick bland annat sitta 40 timmar i en tryckluftskammare för att påskynda läkningen och minska infektionsrisken.

– När jag satt där inne funderade jag mycket och när jag förstod hur bra den här metoden verkligen är för att behandla brännskador bestämde jag mig för att hjälpa andra brännskadade få samma vård.

Under hösten har Gitte Pålsson och några vänner bildat en förening, Cura Cultura, som ämnar att samla in pengar för att hjälpa brännskadade barn och ungdomar i Bolivia. Föreningen har redan kunnat hjälpa tre barn få samma vård på kliniken Cehima i La Paz. – Barn i Bolivia lever i en farlig miljö när det gäller just eld, eftersom nästan alla kök har gas eller öppna eldar.

Utöver själva vården har Gitte Pålsson, som själv är musikteapeut, en vision om att Cura Cultura ska tillhandahålla musikterapi för barnen på barnsjukhuset i La Paz.

– På så vis vill vi också stödja det lokala kulturlivet, och skapa ett kulturellt utbyte mellan Bolivia och Sverige. Det känns bra att Cura Cultura nu har kommit i gång. Hade jag inte gjort det här hade jag blivit besviken på mig själv, säger hon. På söndag hålls den första konserten till förmån för föreningen. Khala Uma, som även består av Gitte Pålssons före detta man Cesar Salazar och deras dotter Tania Salazar Pålsson, spelar visor från när och fjärran i Mariakyrkan i Ystad. Medverkar på välgörenhetskonserten gör också Ingla Sundberg, Tord Sölvesson, Rolf Olsson, Hanna Tibell och Allan Skrobe.

Evenemanget börjar klockan 16.