Gör Erica i Ystad godaste mackan i Sverige?

Ystad Artikeln publicerades

Erica Andersson som arbetar som kallskänka på Möllers bageri & konditori i Ystad har utsetts till finalist i Mack-SM.

– Min macka ska representera Ystad och havet.

Trots att hon har arbetat flera år i branschen är detta första gången som Erica Andersson ställt upp i någon matlagningstävling.

– Jag tänkte att det var dags att testa att tävla och få en bekräftelse på att jag är duktig. Och att det blev i Mack-SM kändes rätt eftersom jag är en mackmänniska. Jag tycker att det är sjukt kul att hålla på med mackor och kombinera olika smaker, säger hon till YA.

Mack-SM startades 2002 av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Syftet är att få fram den godaste och mest nytänkande mackan, det vill säga Sveriges bästa macka.

Som enda kallskänka på Möllers bageri & konditori gör Erica Andersson många mackor om dagen.

– Vi märker ju att det är väldigt trendigt med mackor nu, och det finns ju oändliga sätt att variera en macka. Det kvittar egentligen vad du är sugen på, du kan alltid kombinera det med ett gott bröd.

Erica Andersson utbildade sig till kock på Stockholms hotell & restaurangskola och arbetade sedan som kock från 2001 till 2010. Efter det övergick hon till att arbeta som kallskänka.

Hon är ursprungligen från Stockholm men bor i Ystad sedan tio år. Hennes tävlingsmacka beskriver hon som en hyllning till Ystad.

– Jag döpte den till ”Till havs” – inte efter Jussi Björling-låten, utan för att det verkligen är en havsmacka. För mig symboliserar den Ystad och havet.

Mackan utgår från ett kalljäst levainbröd som är stenugnsbakat, och ovanpå det bland annat citronaioli, polkabetor, kallrökt lax och en citron- och fälkålssallad.

– Det är smaker som jag själv gillar. Det är en nyttig och supergod macka.

Den 9 november koras landets bästa macka, då åtta finalister från hela landet tävlar i Mack-SM på Sthlm Food & wine i Stockholm.

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet får tas med färdigt, men all annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats.

– Det känns overkligt men väldigt roligt att vara i final. Jag går in för att vinna och det hoppas jag att jag gör, men jag har kollat in mina medfinalister och det är ett tufft motstånd, säger Erica Andersson.