Annons

Hälften av husdjuren feta: ”Fler idag med kraftig övervikt”

Nästan varannan katt och hund i Sverige lider av övervikt – och det ser inte ut att minska.
– Det följer övervikten hos oss människor mycket väl, säger Ystadsveterinären Chaterine Kolander.
Ystad • Publicerad 8 februari 2018

Övervikt hos hundar och katter kan få allvarliga konsekvenser, så som farliga sjukdomar och i längden ett förkortat liv – men symtomen kan också komma i form av nedstämdhet och ett mindre lekfullt och aktivt djur.

Djurmatsföretaget Royal Canin genomför varje år en hälsobarometer. Resultatet för 2017 visar att nära hälften av alla Sveriges hundar och katter lider av övervikt.

Annons

Problemet märks inte minst av när djurägarna kommer på besök hos veterinären.

– De siffrorna stämmer väl med observationer vi gör på djuren här, säger Chaterine Kolander som är veterinär på Evedensia djurklinik i Ystad.

– På vissa patienter kan övervikten vara lindrig trivselvikt men vi ser också fler djur idag med kraftig övervikt än tidigare. Andelen med sjuklig fetma är inte så stor men förekommer i ökad grad.

Fel mat och för mycket mat är oftast orsaken till övervikten.

– Människomat är ett problem, liksom godis och för mycket tuggben. Vi är lite för generösa mot våra djur, när hunden tigger får den lite extra att äta. Vad många inte tänker på är att en köttbulle till en liten hund kan motsvara tio köttbullar till en människa.

Men även kastrering och sterilisering kan spela in i den ökande övervikten. I dag kastreras fler hundar jämfört med för 15-20 år sedan.

– När man kastrerar en hund eller katt sjunker ämnesomsättning med runt 30 procent, det sker på bara ett par dagar. Därför gäller det att redan vid operationen ha en plan för hur man ska göra för att hålla djuret med lagom hull, säger Chaterine Kolander.

I Sverige är kraftig övervikt hos djur klassat som ett brott mot djurskyddslagen. Chaterine Kolander känner inte till om frågan har blivit rättssak men vet att det finns djurägare som fått föreläggande om att banta sina djur.

– Vi upplever att det rör sig om ett djurskyddsfall. Det är förknippat med lidande om djuret inte kan gå eller springa och de tar skada i både leder och rygg.

Medvetenheten om husdjurens övervikt varierar mycket från ägare till ägare, menar hon.

Annons

– Många har vetskap om övervikten men vet inte hur de ska göra för att få ner den. Andra har inte någon insikt alls om att djuret har problem med sin vikt. En del tycker till och med att det är lite lustigt med en tjock hund eller katt.

För att djuret ska gå ner i vikt krävs bantning och foderrestriktioner. Lightfoder som säljs i många butiker är verkningslöst, säger Chaterine Kolander.

– Det är inget bantningsfoder utan ungefär som att ta lättmjölk istället för vanlig mjölk i kaffet. För att djuret inte ska stå kvar på samma vikt behövs en diet och man behöver gå ner mycket i kaloriinnehåll.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons