Han halkade in på scenen

Ystad Artikeln publicerades

Livet tar ofta underliga, oväntade vägar. Lars-Christer Karlssons pojkdröm var att bli utrikeskorrespondent men han sökte på infall till Scenskolan och kom in. Många år senare tackade han ja till tv-serien Svenska Hjärtan som han inte visste mycket om. Och blev en motvillig kändis.

Det var i början av 1970-talet. Lars-Christer Karlsson gick på gymnasiet och var sedan tio-årsåldern övertygad om att han skulle arbeta som journalist. Helst utrikeskorrespondent, världen skulle bli hans arbetsfält, han skulle vara där allting händer.

Men han ville ha en backup till ansökningen till journalisthögskolan så han satte sig och bläddrade i en utbildningskatalog och ögonen föll på skådespelare, teater, Scenskolan.

Skådis? Tja, varför inte.

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Jag hade ingen större vurm för teater och inget om skådespeleri med mig från min bakgrund, säger han.

Ansökningsprov på Scenskolan i Göteborg och Lars-Christer framförde ett stycke, en äldre karaktär, som alls icke passade den unge mannen. Åhörarna undrade om han försökte spela dem ett spratt.

Trots att han inte kom in på utbildningen var det där och då han övergav alla tankar på journalistik.

– Jag såg teatervärlden, vad fräckt, vilka coola människor. Hela denna värld var så fascinerande.

Samma år provade han in till Scenskolan i Malmö, blev antagen och gick där från 1973 till 1976. Han menar att han halkade in, att han inte fattade vilken ynnest det var att få gå denna utbildning.

Det var i Malmö som Lars-Christer lärde känna Bror Tommy Borgström som gick två årskurser före honom. 1979 var båda med om att starta upp Wästswänska teatern som Lars-Christer var engagerad i fram till 1986 när de lade ner teatern.

– Då upptäckte jag att jag ville skriva, gick kurser på Dramatiska Institutet och började skriva pjäser. Det var nyttigt, jag fick kämpa. Några år senare halkade han återigen. Denna gång fick han en lätt knuff av författaren och regissören Carin Mannheimer som frågade honom i förbifarten i matsalen på Sveriges Radio i Göteborg om han kunde tänka sig att vara med i andra omgången, och sedermera även fortsättningen, av Svenska Hjärtan.

Ja, det kan jag väl, svarade han utan att veta vad det var.

Och blev därmed Tomas med stora delar av svenska folket i tv-serien som gick fram till år 2000 och följderna förvånade honom. Han hade spelat teater i många år men var inte känd hos den stora massan.

– Kändisskapet var inte så kul, jag kände mig obekväm. Jag var inte intresserad av att ställa upp på intervjuer.

Men han är stolt över att ha medverkat i serien som han tycker var full av kvaliteter. Både humor och allvar kommunicerades till en bred publik.

I mitten av 90-talet fick han ännu en förfrågan, som förde honom till Ystad. Bror Tommy Borgström undrade: "Vad tror du om att spela Den tanklöse i Marsvinsholm?"

Ja visst, tyckte Lars-Christer och började jobba med Ystads stående teatersällskap och fri-luftsteatern vid Marsvinsholms slott.

Under många år pendlade han mellan östra Skåne och Göteborg. För två år sedan slutade han hos teatersällskapet för att ägna sig åt att skriva pjäser.

När Lars-Christers dotter flyttade hemifrån 2001 fanns det inget som band honom till Göteborg längre och Ystad blev hans hemort. Hans pappa har jobbat hela livet som säljare. Övertalningsförmågan och engagemanget har gått i arv och det lyser igenom när Lars-Christer talar sig varm för Ystad.

– Det är en väldigt trevlig plats att bo på. Köpenhamnståget går precis utanför mitt fönster. Ystad ligger ju i världen! Att bo i Ystad är faktiskt att lyckas äta kakan och ha den kvar.

Han sitter i styrelsen för Ystads kallbadhus och är en ivrig kallbadare. Även Scalabiografens styrelse är han med i och ansvarar för Scalas filmrepetoar och webbsajt.

I Norra Promenaden spelar han boule två– tre gånger i veckan. Vuxenkula som han kallar det.

I våras omarbetade han några texter till ystadsbroschyren Vägvisaren och har jobbat med Ystads turistbyrås webbsajt.

Han har även talat in informationstexter på engelska och tyska som spelas upp på utvalda guideplatser runtom i kommun. Engelska och tyska, ja. Det är inte de enda språk han behärskar.

Franska, danska, lite italienska och även några fraser på makedonska.

Efter ett besök i Makedonien ville han lära sig mer och fick kontakt med en kvinna som kunde lära honom grunderna eftersom det inte fanns några kurser i språket. Hon gav privatlektioner från sitt kök i Göteborg.

– Jag har ett stort språkintresse. Det började tidigt, som att härma röster, säger han och hans händer rör sig hela tiden medan orden med lätthet strömmar ut.

Just nu arbetar han med Marsvinsholms sommarföreställning för 2009 som kommer att beröra slottets historik med fokus på tiden runt sekelskiftet 1900. Lars-Christer är förtegen men en sak avslöjar han redan nu.

Det är tänkt att bli en musikal.Karin Larsson

0411-55 78 06

karin.larsson@ystadsallehanda.se