Han slår ett äggstra slag för höns i bur

Ystad Artikeln publicerades

Allt fler butiksägare ratar ägg från burhöns. Nu vill den nystartade branschorganisationen Moderna Ägg tvätta bort burhönornas dåliga rykte.

– Burhöns äter inte sin avföring och slipper kannibalism. Vi vill värna om kundernas valfrihet, säger Örian Wedekull på Örumsgården i Löderup.

De nya hönsburarna är något större och rustade med värprede, sittpinne och ströbädd. Mellan åtta till tio hönor bor tillsammans i en bur på 120 centimeter x 80 centimeter.

– Hönan trivs i små grupper där de kan upprätthålla sin hierarki. Våra djur mår bra och dödligheten är betydligt lägre, säger Örian Wedekull.

Han är en av initiativtagarna bakom Moderna Ägg. Målet är att slå hål på konsumenternas tro att de frigående hönsen är glada små Pettsonhöns.

– Folk väljer ägg från frigående höns i stället för burhöns trots att de är friskare och lever utan hackning – vilket är vanligt i frigående system. Skillnaden är att de frigående hönsen kan gå en sväng.

Inte picka egen avföring

En annan fördel är att burhönsen inte kommer åt att picka sin egen och kamraternas avföring.

Moderna Ägg har låtit Sifo göra en undersökning som visar att svenskarna har en positiv syn på ägg från frigående höns och negativ syn på ägg från burhöns.

– Undersökningen visar också att folk värderar hönsens hälsa högt men verkar inte vara medvetna om fördelarna med en burproduktion. Vi använder mindre vaccination och medicinering av hönsen än vad de får som frigående, säger Örian Wedekull.

På Örumsgården har han 90 000 hönor som producerar 83 000 ägg om dagen, största delen av produktionen går till matindustrin.

– Det är få butiker som säljer ägg från burhöns. Äggen har en negativ klang och oförskämt dåligt rykte – vilket vi vill ändra på.

Örian Wedekull tror att konsumenterna tar första bästa äggpaket när de handlar – utan att tänka igenom varför. En teori som inte stämmer enligt Ystads handlare.

– Burhöns har det inte lika bra som frigående, vi har inte haft ägg från burhöns på ett år. Det är inte vi utan kunden som bestämmer sortimentet och det finns ingen marknad för burhönsägg, säger Christian Rangbo på Ica Kvantum i Ystad.

Inte heller Matöppet eller Coop Extra säljer äggen – däremot finns de på Willys.

– Vi har ägg från burhöns i 15-pack som säljer jättebra. Men bäst säljer äggflaken från frigående höns. De är billigast och priset har stor betydelse för våra kunder, säger Katarina Dahlström som ansvarar för mejeriavdelningen på Willys.