Här byggs Diggiloo upp

Ystad Artikeln publicerades
Arbetet med att få klart allt inför kvällen beräknas ta åtta timmar.
Arbetet med att få klart allt inför kvällen beräknas ta åtta timmar.

Arbetet är i full gång med bygget inför kvällens show.

Sedan klockan sju i morse arbetas det flitigt med att få allting på plats inför Diggiloos första Ystadsshow. Föreställningen av stapeln klockan 19 i kväll men vid tre ska allting redan vara på plats med staket, toaletter, färdig scen, 3500 stolar utplacerade och restaurangköket iordninggjort. Allt förutom toaletter, sopor och staket tar produktionen med sig i sex fyllda lastbilar. Tre bussar är fyllda med de som arbetar med produktionen.

– Det varierar hur många som arbetar med våra föreställningar. Jag brukar räkna hur många måltider som vi ger ut och då brukar det ligga mellan 100– 110 personer, säger Daniel Carlsson som är produktionsledare på Diggiloo.

De dryga hundra medarbetarna är en blandning av egen personal och lokala föreningar. Det som tar längst tid att förbereda är att höja upp taket. När YA är på plats vid 10-tiden är taket fortfarande bara några meter upp.

– Hela scenen är från början lika stort som ett lastbilsflak. Den fälls ut och upp. Det hela är lite som Kalle Ankas husvagn, säger Daniel Carlsson.

När taket sedan är uppe sätter man dit ljus och ljud. Det är Diggiloos 332:a föreställning och trycket har varit hårt. Showen är slutsåld och Daniel Carlsson fick i sista stund göra en nödlösning och flytta tillbaka scenen fem meter för att alla ska få plats.

– Det var bara några timmar sedan vi bestämde oss för det, säger han.

I kväll när föreställningen är slut kommer det att gå snabbare att plocka ner. Allt går på rutin och går in i specialgjorda lådor som är gjorda för att maximera utrymmet i lastbilarna. Klockan två på natten beräknar de ha lämnat idrottsplatsen för att åka vidare.

– Då är det bara det som vi har hyrt från plats som är kvar, säger Daniel Carlsson.

 

fakta

Diggiloo i Ystad

Tid: Kl 19:00 (insläpp kl 17:00)

Plats: Sandskogens idrottsplats

Arrangör: Krall Entertainment

Visa mer...