Annons

Här finns jobben 2018: ”Få år som sett bättre ut”

Jobben fortsätter att öka 2018 och problemen handlar snarare om att hitta arbetskraften.
– Det är inte lätt, men det är ändå en ljus bild som vi fått presenterad för oss, sa kommunalrådet Kent Mårtensson (S), när han besökte arbetsförmedlingens prognosfrukost på Ystad Arena.
Ystad • Publicerad 28 januari 2018
Lovisa Sterner berättar om hur unga i dag fungerar, och om hur de förhåller sig till att jobba.
Lovisa Sterner berättar om hur unga i dag fungerar, och om hur de förhåller sig till att jobba.Foto: Sprisse Nilsson

Över frukostbullar och kaffe talade och samtalade representanter från arbetsförmedlingen, näringslivet och politiken om arbetsmarknaden 2018. Överlag var det en positiv bild som förmedlades.

– Vi är i en högkonjunktur och det kommer fortsatt många jobb. Kanske planar kurvan ut en aning jämfört med 2017, men på förhand är det endast ett fåtal år den senaste tiden som sett bättre ut än 2018, sa Josef Lannemyr, analytiker på arbetsförmedlingen.

Josef Lannemyr är analytiker på arbetsförmedlingen.
Josef Lannemyr är analytiker på arbetsförmedlingen.Foto: Sprisse Nilsson
Annons

Problemet är alltså snarare kompetensförsörjningen.

– Generellt är det ett stort problem i den offentliga sektorn, att hitta sköterskor, lärare, förskollärare och SFI-lärare. Det sistnämnda är viktigt för att språket är det största hindret för en stor grupp att komma ut på arbetsmarknaden. I den privata sektorn finns stora behov inom IT och kommunikation.

På plats i Ystad Arena fanns de socialdemokratiska kommunalråden från både Ystad och Simrishamn, Kent Mårtensson och Karl-Erik Olsson.

Karl-Erik Olsson (mitten) besökte prognosfrukosten, liksom hans kommunalrådskollega i Ystad, Kent Mårtensson.
Karl-Erik Olsson (mitten) besökte prognosfrukosten, liksom hans kommunalrådskollega i Ystad, Kent Mårtensson.Foto: Sprisse Nilsson

– Det här är ett bra sätt att få en överblick på helheten på arbetsmarknaden. I Ystad har vi problem bland annat med att fylla behovet i restaurangbranschen och inom vården. Senast i dag (fredag) läste jag i YA om Löderupsgården och de nya tjänsterna man behöver fylla där. Jag hoppas att det går bra, men det är inte helt lätt, sa Kent Mårtensson, som ändå är optimist.

– Det är ju ändå en ljus bild som vi fått presenterad för oss. Det är fortsatt många jobb.

Anna Andersson från Smedstorps Snickeri och Magnus Eriksson från Gärsnäs AB var på plats och talade om hur man försöker locka ungdomar till träteknisk utbildning, och Lovisa Sterner avslutade frukostmötet med att uppdatera alla om hur ungdomar fungerar nuförtiden, och om hur de förhåller sig till arbetsmarknaden.

– Ungdomar är med och bestämmer mycket mer hemma nu än förr. Man räknar med att få vara med och påverka – även på jobbet. Det är en jättestor skillnad, sa Lovisa Sterner, som även berättade om varför det ibland är svårt att få ungdomar till universitetet.

Lovisa Sterner.
Lovisa Sterner.Foto: Sprisse Nilsson

– Skolan berättade för mig att de har fina, välskrivna presentationer av sina utbildningar. Jag frågade: ”Hur långa är de?” och de berättade att de var max ett A4. ”Det är alldeles för långt!” sa jag. Ungdomar i dag har lägre trösklar inför information, de är ”gamifierade”. Präglade av uppläggen på internetsidor.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons