All tågtrafik inställd – SMHI varnar för storm

Ystad/Rönne Artikeln publicerades
Ett träd har trillat i korsningen Regementsgatan-Sektersgatan. Läsarbild. 4 bilder
Foto:Evelina Nilsson
Ett träd har trillat i korsningen Regementsgatan-Sektersgatan. Läsarbild.

Samtliga tåg mellan Malmö Hyllie och Simrishamn har ställts in från onsdag eftermiddag på grund av de hårda vindar som beräknas nå Skåne under dagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Vindkänsliga fordon bör inte köra över Öresundsbron.

På grund av hårda vindar ställs både tågtrafiken Malmö-Simrishamn samt färjeavgångarna med katamaranen Leonora Christina till Bornholm in under onsdagen.

– Det är framför allt under kvällen som vinden tilltar och det blir som blåsigast. I kustnära områden i Skåne kan vindarna nå stormstyrka, alltså 25 meter per sekund, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI, till YA.

Tågen på Ystadbanan slutade att gå vid 16-tiden på onsdagen och är inställda till torsdag eftermiddag. Sista tåget från Hyllie till Ystad gick klockan 16:14 och det sista tåget från Ystad västerut gick klockan 16. Mellan Ystad och Simrishamn var det inställda tåg redan tidigare under eftermiddagen.

Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad ställs också in från onsdag klockan 17:00 till torsdag eftermiddag.

Trafikverket hänvisar till respektive tågbolag för information om ersättningstrafik.

Rederiet Færgen har ställt in avgångarna från och med onsdag eftermiddag. Det gäller de två avgångarna från Rönne klockan 16.30 och 20.30. Som en följd av detta avgår inte heller färjan från Ystad klockan 18.30 och 20.30.

Dagens enda avgång från Ystad sker klockan 14.30.

Enligt TV2Bornholm.nu stoppar rederiet från och med avgången klockan 12.30 från Rönne djurtransporter med katamaranen.

Polenfärjorna ställer också in flera turer under onsdagen.

Polferries fartyg Baltivia som skulle gå från Swinoujscie till Ystad klockan 12.30 och tillbaka klockan 21.30 är inställd. Mazovias avgång klockan 13.45 ställdes också in liksom turen tillbaka från Polen klockan 22.30.

Lunchavgångarna med Unity lines färjor Skania gick en timme tidigare än tidtabellen för att klara det väntade hårda vädret. Rederiet avvaktar med beslut om hur det blir med kvällsturerna. Koperniks avgång från Swinoujscie 19.30 och morgonavgången på torsdag klockan 09.30 är inställda.

De starka vindarna, som SMHI utfärdat en klass 1-varning för, fortsätter under natten och avtar först under förmiddagen på torsdag.

– När det blåser så här mycket kan träd knäckas. Det tillsammans med regn kan ställa till problem på vägarna. Det får man vara beredd på. Man får ta det försiktigt och tänka sig för, säger Rydqvist.

Flera trafikolyckor har inträffat i södra Sverige och kan vara relaterade till regnet, uppger polisen.

Vindkänsliga fordon bör inte köra över Öresundsbron, men brobolaget räknar inte med att behöva stänga bron helt. Varningen gäller fram till klockan ett natten til torsdagen.

Har du bilder?

Mejla: webbredaktionen@skanemedia.se