HD prövar inte domen mot McDonald's-rånarna

Ystad
Foto: HENRIK MONTGOMERY

I december dömdes två män till fängelse för att ha rånat McDonald's i Ystad. Hovrätten ändrade den ene mannens dom till skyddstillsyn. Den andre mannen vände sig till Högsta domstolen i hopp om att bli frikänd, men domstolen tar inte upp fallet.

Det var på morgonen den 12 april som en nu 49-årig man kom till McDonald´s restaurang i Ystad med en kniv. Han gick in bakom kassorna och tvingade en kassörska att ta pengar från kassalådor och ett kassaskåp och lägga dem i en väska han hade med sig.

I restaurangens kök arbetade en nu 37-årig man, som är vän till 49-åringen. De dömdes så småningom i Ystads tingsrätt till fängelse i ett år och sju månader, respektive ett år och sex månader för att i samförstånd planerat och genomfört rånet. En av nämndemännen ville fria den yngre mannen eftersom han inte ansåg det bevisat att 37-åringen deltagit i planeringen eller ens kände till att rånet skulle ske.

Båda männen överklagade fängelsedomen till hovrätten i hopp om att bli frikända. Hovrätten ändrade domen till skyddstillsyn för den äldre av männen, men lät fängelsedomen mot 37-åringen stå fast. Den yngre mannen överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att den inte tar upp fallet. Därmed står hovrättens dom fast.