Hemtjänsten på plats när bedragaren kom – stoppade stöldförsök

Ystad Artikeln publicerades
Den misstänkta bedragen kom inte in i bostaden.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Den misstänkta bedragen kom inte in i bostaden.

En ung kvinna ringde på hos en kvinna i 85-årsåldern för att fråga om hon kunde låna en telefonladdare. Polisen misstänker att det handlar om ett stöldförsök.

När dörren öppnades upptäckte den förvånade unga kvinnan att det var personal från hemtjänsten som stod inne i bostaden. Personalen vägrade att släppa in kvinnan och att låna ut något till henne.

– Släpp inte in någon i din bostad som du inte känner. Aldrig! Hur snälla och de trevliga de än verkar, säger kommunpolis Patric Nihlén.

Äldre personer är en grupp som vid flera tillfällen har utsatts för den här typen av brottslighet. I Tomelilla har under veckan flera personer som har hemtjänst blivit uppsökta av personer som har velat komma in i bostaden. Där verkar det som om de misstänkta gärningsmännen har följt efter hemtjänstpersonal för att hitta sina offer. När personalen har lämnat bostaden har gärningsmännen knackat på. Även i Ystad tycks det vara flera personer som har fått påhälsning.

– Enligt hemtjänstpersonalen har de hört av brukarna att flera personer i samma område har fått påhälsning. Men det finns inga fler anmälningar och jag har ingen kännedom om fullbordade brott, säger Patric Nihlén.