Högastensrosen väcker intresse

Ystad Artikeln publicerades

Högastensrosens små blommor väckte rosexperten Lars-Åke Gustavssons intresse.

På lördagen besökte han Rosariet i sin jakt på gamla rossorter. Det arbetet ingår i Programmet för odlad mångfald, som är en nationell satsning för att bevara våra kulturväxter.

– Vi inventerar hela landet, utvärderar våra fynd för att hitta sorter som är värda att bevara. Nästa steg blir sedan att sprida dessa sorter, så att de åter växer i våra trädgårdar, förklarar Lars-Åke Gustavsson.

Den lilla rosa pimpinellrosen, som i Ystad kallas Högastensrosen och som Malo Nilsson tagit med sig ett visst intresse.

– Jag vet att Lina Högasten brukade lägga rosblad i glasen för att göra vinet godare.

– det låter som en bra idé, tycker Lars-Åke Gustavsson som tänker lägga Högastensrosens blad i sitt rosévin på midsommar.

Pimpinellrosor är anspråkslösa och lättodlade. De finns över hela landet, sannolikt i hundratals varianter. De var väldigt vanliga i början av 1800-talet, men konkurrerades ut av de kinesiska ständigt blommande rosorna.

Göran Larsson hade inga rosor med sig, men väl en spännande nyhet.

– Jag hade en tomt i Abbekås. På den växte en ros, med fylliga mörkt röda och mycket väldoftande blommor. Den doftade långt mycket mer än alla de sorter du tipsat om, förklarade han för Lars-Åke Gustavsson, som är en av Sveriges största rosexperter eller halvgud, som Göran Larsson väljer att kalla honom.

– Den rosen låter mycket intressant. Den vill jag titta på, säger Lars-Åke Gustavsson och får Göran Larsson att lova att visa den på söndagens rosinventering på Svaneholms slott.

– Om den är värd att bevara, kanske jag kan få döpa den efter min son Algot, föreslår Göran Larsson.

– Vad jag vet finns ingen ros som heter Algot, så namnet är i alla fall inte upptaget, menade Lars-Åke Gustavsson som är i Skåen Tranås på måndag.