Höjt skadestånd till Ted Eriksson – men inget skärpt fängelsestraff

Stockholm Artikeln publicerades
Ted Eriksson.
Ted Eriksson.

Svea hovrätt i Stockholm höjer skadeståndet till polismannen Ted Eriksson från Ystad till 125 000 kronor efter knivhuggningen förra året.

Fängelsedomen på fem års fängelse för förövaren står dock fast.

Det var i augusti 2017 som polisen Ted Eriksson från Ystad under tjänst knivhöggs av en man vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Vid domen i tingsrätten 29 mars dömdes mannen för mordförsök till fem års fängelse, 100 000 kr i skadestånd och livstids utvisning. Den domen grundades dock på att mannen bedömdes vara under 21 år vilket enligt praxis ger ett straff som motsvarar 3/4 av straffvärdet.

Mannen hade själv uppgivit att han var under 18 när brottet begicks, men en rättsmedicinsk undersökning visade att han var äldre än så. I domen döms han som om han vore under 21 år gammal.

I en artikel i Expressen för ett par veckor sedan berättade dock mannens mamma, som är boende i Iran, att mannen minst är 25 år.

Hovrätten beslutade sig efter artikeln att skjuta på domen en vecka till idag, tisdag. Det visade sig dock att hovrätten i stort sett följt tingsrättens linje på alla punkter utom en: skadeståndet höjs från 100 000 kronor till 125 000 kronor.

Fängelsedomen på fem års fängelse och sedan livstidsutvisning står dock fast.

Gärningsmannen hade yrkat på att rätten skulle ändra rubriceringen från mordförsök till misshandel samt att skadeståndet skulle tas bort eller sättas ner.

Varken åklagaren eller målsäganden Ted Eriksson har överklagat tingsrättens dom. Det innebär att hovrätten inte kunde besluta om ett längre fängelsestraff än vad tingsrätten har kommit fram till.