Hon blir ny stadsarkitekt

Ystad Artikeln publicerades

Från Värmlands skogar till den skånska kusten. Leila Ekman, 48 år, från Arvika blir ny stadsarkitekt i Ystads kommun.– Det här jobbet kände jag vid direkt att jag ville ha, säger hon.

Leila Ekman har länge haft ögonen på Ystad och tycker att hon nu fått sitt drömjobb.

– Redan under min studietid besökte jag många svenska småstäder. Ystad var en av städerna jag föll för. Där finns varje epok i svensk stadsbyggnadshistoria så tydligt representerad. Naturligtvis är det något man vill ha som stadsarkitekt, säger hon.

Leila Ekman arbetar i dag som utvecklingschef i Arvika kommun och har tidigare varit kommun- arkitekt i Hammarö och Eda i Värmland.

Hon har också arbetat på arkitektföretaget Forum i Göteborg efter sin utbildning till arkitekt på Chalmers, där inriktningen var stadsbyggnadsfrågor och stadsgestaltning.

Eftersom Leila Ekman varit intresserad av Ystad har hon noterat när jobbet som stadsarkitekt varit utannonserat de senaste gånger, men inte sökt.

Familjeskäl

– Det har inte passat av familjeskäl, men nu är barnen utflugna, säger hon.

Hon och hennes sambo planerar nu att leta bostad för att flytta till Ystad.

– Jag trivs med att ha gångavstånd till jobbet och ta del av staden också på min fritid, säger hon.

Hon ser många möjligheter och utmaningar med det nya jobbet.

– Jag tror att den stora utmaningen är att klara tillväxten och befolkningsökningen och ändå behålla Ystads särart och karaktär, säger hon.

Två år sen senast

När Leila Ekman börjar den 1 september har Ystad inte haft någon stadsarkitekt på två år. Ulf Karmebäck slutade sommaren 2011 i protest mot kommunledningens agerande i stora framtidsfrågor som hamnen, arenan och EWP.

Kommundirektör Christel Jönsson har ansvarat för rekryteringen och beslutat om anställningen. Hon är nöjd med att Ystad snart har en stadsarkitekt på plats igen. Drygt 25 sökte jobbet, i slutändan fanns tre kandidater kvar.

– Vi är väldigt glada över att ha rekryterat Leila Ekman. Vi är glada över att få en person med hennes erfarenhet. Hon kommer att få en framträdande roll när det gäller utvecklingen av Ystad, inte minst när det gäller visionsarbetet för hela kommunen och den fördjupade översiktsplanen för Ystads stad, säger Christel Jönsson.

Stadsarkitekten placeras på kommunens lednings- och utvecklingskontor. Kommundirektören är hennes chef.