Hon satsar på internetterapi

Ystad Artikeln publicerades

Helena Kubicek är journalisten som sadlade om och blev psykolog. "Det är två yrken som inte är helt olika." Nu är hon nominerad för Stora Psykologpriset.

På dörren till ett rött och vitt K-märkt korsvirkeshus på Lilla Östergatan sitter en oansenlig liten skylt, KRG Skåne. Det är hit som psykologen Helena Kubicek, 33, nyligen flyttat sin mottagning från Simrishamn.

– Det är inte så många psykologer som startar eget när de är unga. De flesta är nog i 55-60 års åldern. Så jag har inte så många jämnåriga kollegor.

– Men det är ok. Jag tycker personligen att det är viktigt att kunna påverka min arbetssituation, säger den nyblivna Ystadsbon och tar en klunk koffeinfritt kaffe.

Helena Kubicek har ingått i en forskningsgrupp om sömn och säger att hon är mån om att leva som hon lär när det kommer till kost och, inte minst, kaffe.

På väggen av kontoret hänger en gigantisk tavla signerad komikern Peter Wahlbeck.

– Han är en fantastisk person, och helt galen.

Innan Helena Kubicek blev psykolog arbetade hon i flera år på 90-talet som journalist bland annat på Kvällsposten och Svensk Damtidning.

– Det kan verka vara stor skillnad mellan att jobba som journalist och som psykolog, men i båda fallen så handlar det om att få ut så mycket information som möjligt under snabba möten och – om man ska göra det bra – ett genuint intresse för människor. Hennes sista journalistiska uppdrag var att följa med på Gyllene Tiders avskedsturné för Expressens räkning. Efter det var Helena Kubicek mogen att lämna mediebranschen och bli psykolog, konstaterar hon lite torrt.

Trots att hon inte har arbetat så länge – hon blev legitimerad psykolog 2005 – är hon nominerad för det nyinstiftade Stora Psykologpriset som ska delas ut i november.

– Det är väldigt hedrande även om jag inte tror att jag kommer att vinna. Men jag tror att jag nominerats för att vårt företag testar nya områden för psykologverksamheten, just via internet. Vi vill etablera oss som det moderna psykologföretaget som vill nå ut till nya målgrupper KRG Skåne (Kognitiva Rehabgruppen) håller i dag cirka en femtedel av sina terapisessioner och samtal på distans via internet, med hjälp av Skype-telefoni och webbkamera.

– Vi är faktiskt pionjärer och det är ju väldigt spännande. I och med att dialogen vi håller är väldigt strukturerad så blir mediet sekundärt.

Helena Kubicek menar att distansterapi via internet lämpar sig bra bland annat för yrkesarbetande som inte anser sig ha tid att gå iväg någonstans för ett samtal.

– Vi har också flera som lider av social fobi, som mår dåligt av att ge sig ut på stan bland mycket folk, som söker sig till den här terapiformen. Generellt sett är de flesta av klienterna mellan 25 och 55 år, och personer som inte sökt hjälp tidigare. Det visar att det finns ett behov för det här.

Däremot är internetterapin inte lämplig för svårare psykiska besvär som djupare depressioner, enligt Helena Kubicek.

Firman KRG Skåne driver hon tillsammans med sin affärs- och livspartner Peter Boye, som är KBT-terapeut men inte psykolog. Nyligen har företaget landat ett avtal med Region Skåne, som omfattar terapi för långtidssjukskrivna med depressioner. Arbetsförmedlingen är en annan stor arbetsgivare, där Helena och hennes kollega stödjer arbetssökande genom jobbcoaching.

– Vad som är en vanlig dag på jobbet? Oj. Ett par klienter som kommer hit till huset för terapi och jobbcoaching, sedan några via internet och sedan lite administration. Det är inte konstigare än så.