Hon tar över populära hotellet: ”Känns kul”

Örum Artikeln publicerades
Pia Lasson i matsalen där långfrukosten ska serveras. Köket i bakgrunden håller på att byggas om.
Foto: Sprisse Nilsson
Pia Lasson i matsalen där långfrukosten ska serveras. Köket i bakgrunden håller på att byggas om.

Pia Lasson är tillbaka i pappas gamla skola. Hon är ansvarig för hotellverksamheten på Örum 119, som är namnet på Kafferosteriet på Österlen.

– Det känns kul att vara tillbaka. Det är något speciellt, säger Pia Lasson.

Snön lyser fortfarande vit från fälten mellan Löderup och Örum, men den bruna jorden bryter igenom. Snart är våren här. På långfredagen, den 30 mars, öppnar alla verksamheterna på Örum 119. Det är Kafferosteriet på Österlen som bytt namn.

– Det har inte blivit så mycket med kafferostandet så namnet kändes lite missvisande, säger Peter Ljungquist, ansvarig för verksamheten på bolaget som äger fastigheten.

– Vi kommer att fortsätta rosta för husbehov.

Många blandade dessutom ihop verksamheterna utanför Örum med Malmöföretaget Lilla Kafferosteriet, som arbetar med kaffe, Nya namnet Örum 119, som är från anläggningens adress, Örumsvägen 119, ska ta bort risken för missförstånd.

Möbler har plockats ut från rummen när det renoverats och målats. Pia Lasson håller på att ställa i ordning allt inför öppnandet i påsk.
Möbler har plockats ut från rummen när det renoverats och målats. Pia Lasson håller på att ställa i ordning allt inför öppnandet i påsk.

Men det är inte bara namnet som är nytt. Hotellet med 15 dubbelrum har tidigare arrenderats ut. Nu tar ägarna över i egen regi och har anställt Pia Lasson som ansvarig chef. Hon har sina rötter i Örums by en knapp kilometer norr om hennes nya arbetsplats, som är en gammal skola.

– Min pappa har gått i skola här, säger Pia Lasson.

– Det är kul. Det är speciellt, men känner folket som bor här.

Hon kommer närmast från stugbokningsföretaget på Bo i Skåne, som hade kontor i Sandskogen, och har lång erfarenhet av turistbranschen

Förberedelserna inför säsongen är i full gång. Hantverkare snickrar och borrar. Målarburkar, möbler och kartonger står i matsalen.

– Vi har renoverat alla rum och målat om, säger Pia Lasson.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med konferenser, På helgerna jobbar vi med långfrukost, ett nytt koncept med en hel frukost. Sedan arbetar vi med sommarhotellet under säsongen.

Långfrukosten är komponerad av Malmökrögaren Nina Christensson, Smak och Bastard, och Soniya Sjöberg, som odlar grönsaker åt olika restauranger och är kökschef på Danska filminstitutet i Köpenhamn. Hon flyttar nu sina odlingar till en del av marken mellan Örum 119 och grannen Örums nygård,

Jordbruksmarken ska användas av båda gårdshotellen. Där anläggs också en väg för gäster som vill ta sig mellan dem utan att behöva gå ut på Örumsvägen.

– Det är kul att vi kan ha ett sånt samarbete, säger Peter Ljungquist.

Marta Domalewska arbetar i hotellet på Örum 119. Just handlar det om att allt ska komma plats innan de första gästerna kommer.
Marta Domalewska arbetar i hotellet på Örum 119. Just handlar det om att allt ska komma plats innan de första gästerna kommer.

Söderberg & Sara lämnade kaféet och pizzerian efter förra säsongen. Ny krögare blir Niklas Talevski, som därmed är tillbaka. Han drev pizzerian fram till 2012. Förutom pizzor får kaféet en deliavdelning med olika delikatesser.

Örum 119 startar också ett samarbete med konstnären Christel Hansson, som bor i Glimminge by.

– Hon kommer att hänga grafiska blad här. Vi kommer att ha henne som permanent utställare, säger Peter Ljungquist.

Glasformgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman, som bor i Baldringe, är en annan samarbetspartner. Hon har designat krukor som ska finnas i frukostmatsalen, men även säljas i trädgårdsbutiken Blå spaden – som öppnade förra året. Då startade även glasstillverkningen Frusen glädje på anläggningen.

– Det gick bra, säger Peter Ljungquist.

Örum 119 är Hörups gamla skola. Hotelldelen med konferenslokaler och matsal ligger i den gamla skolbyggnaden och i gymnastiksalen. Kaféet och pizzerian var en gång lärarbostad. Trädgårdsbutiken och glassmakeriet huserar i nybyggda lokaler.

Läs mer: De lämnar hotellet i Örum

Läs mer: Kafferosteriet bygger ut

Läs mer: Glassprofil startar nytt