Höstvärmen förlänger badsäsongen: "Härligt"

Ystad Artikeln publicerades
"Ser du så riktigt havet är" säger Maj-Britt Helveg som tycker om när det är mycket liv i havet.
Foto:Moa Dahlin
"Ser du så riktigt havet är" säger Maj-Britt Helveg som tycker om när det är mycket liv i havet.

Enligt SMHI:s metrologer kan vattentemperaturen hålla sig för bad, om man är lika tålig som året-runt-badaren Maj-Britt Helveg det vill säga.

Att högsommaren är slut syns på stranden nedanför sandskogen i Ystad där badarna onekligen lyser med sin frånvaro. Sydkustens vågor blir allt större och baddräkter har bytts ut mot höstjackor. Men inte för alla.

– Det är så himla härligt när det havet är vilt, säger Maj-Britt Helveg när hon kommer upp ur vågorna med ett leende på läpparna.

För henne är ett septemberbad ingen konst. Hon badar året runt på Solrøds strand sydväst om Köpenhamn, där hon bor. Hennes ensamma dopp kan få många att vända på huvudet

– En familj som var ute och gick såg mig i går och de skrattade åt mig och sa att jag inte var klok, berättar hon.

För de Ystadbor som fortfarande vill bada verkar den sista veckan i september bjuda på liknande väder.

– Värmen har kulminerat i helgen temperaturerna verkar sjunka, men de sjunker sakta och kan komma upp till 16 grader i veckan, säger Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI.

Om det blir så eller inte avgörs av molnen som så här i sensommaren har lite svårt att bestämma sig.

– Molnigheten är väldigt lurig i detta läge, det är svårt att avläsa hur den kommer bli, säger Sofia Söderberg som är metrolog på SMHI.

En bit utanför sydkusten har havstemperaturer på 15 grader observerats, någonting som kan vara varmare inne vid stranden.

– Det är inte kallt, det är friskt, säger Maj-Britt Helveg och sveper morgonrocken runt sig.