I Stora Köpinge röks både ål och lax till julborden

Stora Köpinge Artikeln publicerades
Carlos Peikkari med ett galler nyröktlax från Norge. Ålen på stället har han fiskat själv. ”Det är ett mathantverk. Först rensas ålen, sedan saltas den. Man skållar den för att få bort fjällen, sedan får den torka innan den hängs in i röken. Det tar mellan fyra och åtta timmar att röka en ål.”
Foto:
Foto:
Foto:

Rökt ål är en klassisk rätt på skånska julbord. Att den utrotningshotade fisken är rödlistad avskräcker dock många.

– Ålfisket är så reglerat i Sverige att jag inte ser några problem. Jag tycker att så länge man kan få tag på glasål och sätta ut den i våra sjöar så kan vi fiska under reglerade former, säger ålfiskaren Carlos Peikkari, och tillägger samtidigt:

– Men visst, många väljer lax till jul nuförtiden.

Han driver Gammelgårdens fisk och rökeri i Stora Köpinge, och har fiskat ål sedan barnsben. Han har tillstånd att fiska i Krageholmssjön, Ellestadsjön och halva Vombsjön, platser där återplantering sker varje år påpekar han.

Han tycker att det är fel att svenska ålfiskare, och ålälskare, ska lida för överfiske på andra håll i världen.

– Problemet som jag ser det är en konflikt mellan nord och syd. Det är ju utanför Portugal och i Biscayabukten som det fiskas massvis med glasål. Stoppar man ålfisket i Sverige så försvinner det här kulturarvet för alltid, säger Carlos Peikkari.

Utöver ål säljer han rökt lax och inlagd sill.

– Själv äter jag inte fisk. Jag blev tvingad att äta salt sill och ansjovis som liten. Då blir det så.