Inga pengar i världen stoppar Wallander

Ystad Artikeln publicerades

I oktober är det dags för Kurt Wallander är köra polisbil på Ystads vägar igen, trots att produktionsbudgeten fortfarande ligger två miljoner back.

– Jag vet ingenting om Region Skånes kommande beslut för att vara helt ärlig, säger Ole Sønderberg från Yellow Birds production.

Den 23 augusti ska produktionsbolaget ha ett sista möte med Pia Kinhult (M) ordförande i kommunfullmäktige. Då är det skarpt läge eftersom två miljoner fortfarande fattas. Men Ole Sønderberg verkar inte särskilt orolig när YA når honom på telefon i Danmark.

– Efter det mötet vet vi mera. Men jag vill ändå säga att vi har en otrolig uppbackning av politikerna i Ystad. Jag har ingen känsla just nu av vad som kommer hända, men vi hoppas att vårt möte med regionen ger resultat, säger han.

Det är tre sprillans nya engelska Wallander-filmer, med Kenneth Branagh i huvudrollen, som nu är i rullning. Först ut är Henning Mankells bok "Hundarna i Riga", därefter kommer "Innan frosten" att filmatiseras i Ystad. Den sista produktionen är en nyskriven historia som fått namnet "New Beginnings". Totalbudgeten för filmerna ligger på 60-70 miljoner kronor.

– Vi startade inspelningen i Riga i måndags och jag fick materialet därifrån i tisdags. Allt jag kan säga är att det såg förbannat bra ut, säger Ole Søderberg.

I oktober går startskottet i Ystad.

– Det kommer gå till precis som förr. Inget är annorlunda. Vi lägger fyra veckor per film och desamma gäller för Ystad, säger Ole Sønderberg.

"New Beginnings" är ett nyskrivet manus som handlar om att Kurt försöker ta sitt liv, men blir avbruten och tvingas tillbaka till sitt jobb igen.

– Men ring igen efter den 23 augusti så kan jag berätta mer om de två miljonerna.