Insändare: Moderaterna vill stoppa investeringarna till välfärden

Ystad Artikeln publicerades
Henrik Plantin svartmålar Ystad på felaktiga grunder, anser Kent Mårtensson.
Foto: Carl Johan Engvall
Henrik Plantin svartmålar Ystad på felaktiga grunder, anser Kent Mårtensson.

Allt ska målas i svart enligt enligt pessimisten Henrik Plantin (M). Han beskriver i en lång utläggning hur eländig framtiden ter sig för Ystad. Detta med anledning av socialdemokraternas och centerpartiet haft majoritet i Ystads kommun under den här mandatperioden.

(Svar på debattartikeln från moderaten Henrik Plantin i YA 13 juli)

I stället för att åtminstone försöka förklara något om vad de nya moderaternas politik i Ystad handlar om, går han personangrepp mot undertecknad.

Men det är kanske den nivån Plantin (M) befinner sig på. Den egna politiken, om det nu finns någon, är underordnad den sämsta sidan, nämligen smutskastning. Mycket trist. Men den som sätter bollen i rullning inser naturligtvis att den kommer i retur.

Jag vill dock gärna ge Plantin (M) några positiva exempel på utveckling av Ystad under S och C.

Ett rekordhögt byggande och befolkningsökning hänger naturligtvis samman med att människor tycker att Ystad attraktivt att bosätta i. När vi firande den 30 000:e invånaren på nationaldagen var det en barnfamilj i Nybrostrand som firades. De hade flyttat till Ystads kommun för de upplevde en kommun som satsade på barnomsorg, skolor, natur och kultur och bra kommunikationer.

Samarbetet med näringslivet har av Svenskt näringsliv rankats som bland de 25 mest framgångsrika i Sverige. Utökade företagsbesök och snabb service till företagen är några av orsakerna. Frukostträffarna med intressanta föredrag, lockar allt fler besökare.

S och C har under mandatperioden genomfört ett stort antal åtgärder med syfte att förbättra för invånarna. Några exempel på detta;

Seniorernas hus i både Ystad och Löderup är mycket populära bland våra äldre. Aktivitetsutbudet är omfattande och S och C vill utöka satsningen med folkhälsa och ett aktivt åldrande.

Gratis resande i kollektivtrafiken för personer över 75 år har medfört större möjligheter att besöka vänner, göra inköpsresor eller kulturarrangemang.

Vi har infört fritt Wi-fi på äldreboende som ger möjlighet till kommunikation med nära och kära.

Vi har infört rätten till heltid och deltid som en möjlighet. Detta är en mycket viktig rättvisefråga särskilt för kvinnor, som alltför länge varit hänvisade till deltids- och timanställningar.

Tillsammans med köpmannaföreningen har vi ökat tryggheten för anställda och invånare genom väktare på gatorna.

Satsning på kulturen, där biblioteken både i staden och på landsbygden rustats upp och fått bättre tillgänglighet.

En fråga måste ställas till Plantin (M), vilka investeringar har onödiga? Jag väntar på svar!

100 miljoner mer till välfärden som förbättrat både för barnfamiljer och äldre talar sitt eget språk. Detta är satsningar som Moderaterna sagt nej till!

Nu vill S och C fortsätta bygga för ännu bättre livskvalitet och välfärd för våra medborgare.

Kent Mårtensson (S)

Kommunalråd