Insändare: Så här borde Ystad spara

Ystad Artikeln publicerades

 

Rådhuset bild
Rådhuset bild

Hur ska man kunna ta toppolitikerna i Ystad på allvar? Under decennier har makten i Ystad svängt mellan Socialdemokrater och Moderater. Ja, vi ska inte glömma bort Centerpartiet som likt en vindflöjel vinglat mellan majoriteterna beroende på hur mycket makt de kunnat få.

Nu har den politiska demografin förändrats något, men majoriteten brukar skifta vart fjärde år.

Nu har det före detta socialistiska blocket, med Socialdemokraterna och Centern i spetsen, kört Ystads ekonomi i botten.

Nu ska en borgerligt styra regera med en socialistisk budget – suck.

I dessa kommande besparingstider borde den första trovärdiga insatsen innebära att Ystad slopar oppositionsrådet och sparar knappt en miljon kronor.

Här kommer en sedeslärande historia!

Tänk er ett oppositionsråd som hade halvtidslön på regionala politiska uppdrag och fick heltidslön från Ystads skattebetalare som kommunalråd.

Mitt förslag var att avsätta en del av lönen från kommunen och bilda en fond för ungdomar – för personen jobbade självklart inte en hel och en halvtid. Mitt förslag föll inte i god jord.

Tänk att jobba heltid med låta skattebetalarna beta 150 procent i lön.

Hur gick det till att vi fick två heltidstjänster som ett kommunalråd och ett oppositionsråd? Jo, ett par socialdemokrater och moderater skakade hand och så blev förslaget försegla.

Nej, överbetalda lokala politiker är en styggelse. Inte enbart lön utgår utan en massa ersättningar från kommunala bolag och styrelser spär på mitt välgrundade förakt för ledande politiker i Ystad.

Förakt – ett starkt ord – men tyvärr har ni många toppolitiker gjort er förtjänta av mitt förakt. Visa nu upp för skattebetalarna allt det ni tjänar på era olika politiska uppdrag.

Lägg undan pengar och bilda en stiftelse eller fond för att gynna invånarnas och inte enbart er själva! Då kan ni kanske få tillbaka lite respekt och inte längre göra er förtjänta av mitt och många andras förakt.

Tack alla ni fritidspolitiker som utgör den stora massan och som sliter i de olika nämnderna och jobbar med knaper ersättning. Men topparna vet hur det går till att sko sig – oavsett partifärg.

Måtte förnuftet och hedern åter upprättas bland de lokalpolitiska topparna!

Per-Axel ” PAX” Sjöholm

Före detta fritidspolitiker

Fortsatt skattebetalare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.