Insändare: Ska SD bestämma vilka som inte passar in?

Sjöbo Artikeln publicerades
Foto: Sverigedemokraterna

Lokaltidningen som delas ut gratis till hushåll i Sjöbo kommun hade i mittuppslaget förra helgen låtit infoga en politisk skrift av Sverigedemokraterna. Med få veckor kvar till valet, tänkte jag, kommer tiden inte att räcka till, att erbjuda andra partier samma möjlighet att sprida sina politiska texter via postlådor och brevinkast till allmänheten i Sjöbo. Idag, kan jag konstatera att jag hade fog för mina tankar. Varför reagerar inte fler?

SD hävdar under rubriken ”Ett tryggt och demokratiskt Sjöbo”, att Alliansen och Socialdemokraterna håller på att förstöra kommunen, genom att de nya bostäder som byggs skapa utanförskapsområden i kommunen. De som flyttar hit ska vara de som SD finner passande.

Det är tillåtet för vem som helst, att ansöka om boende i Sjöbos nyproducerade lägenheter. I ett demokratiskt Sjöbo är det odemokratiskt att utesluta personer av skäl som SD antyder. Uthyrande avgör vem som ska beviljas kontrakt, SD enbart såvida de själva är hyresvärdar.

Under texten ”Dags för återvandring” framhålls att Sjöbo ska ha en besinningsfull folkökning. Nederst på samma sida finns ett foto på vilket syns ett par med barnvagn med ryggen mot kameran.

Bara mannens hår och hud syns. Kvinnans kropp är täckt av ett långt mörkt sjok. På fotona i publikationens övriga sidor är människors ansikten vända mot betraktaren.

Besinningsfull, vilket ord. 111 tolkningar/synonymer hittar man på internet, varav både kallblodig och samvetsöm. Personer som inte anpassar sig till svenska förhållanden ska ut ur landet.

Är det paret på det ”bakvända fotot” som inte kan anses ha potential att anpassa sig till oss? Eller representerar de en opassande icke besinningsfull befolkningsökning för kommunen? Symboliken i fotot talar för orden som inte skrivs.

I texten om ”En värdig ålderdom” söks stöd för åsikten att mat som äldre serveras inte ska ”vara styrt av religiösa värderingar beträffande slakt”. Och vem åsyftas, om inte muslimer? Rimligtvis även judar, inom vars religion, utöver rituell slakt också finns särskilda bestämmelser om att kött och mjölk inte får blandas vid matlagning?

Så tyvärr, de som av religiösa skäl inte kan äta köttbullar i gräddsås, anses inte passa inom Sjöbos äldreservice.

Jag är bekymrad över resultatet från de politiska opinionsundersökningarna, som visar att så många funderar på att överge sina gamla partier, till förmån för SD. Sannolikt drar det radikala i deras invandringspolitik, föreställningar om ett slags svenskt Ungern.

Men ni som tvekar, vet ni vad de partier ni brukat rösta på har i sina program angående invandring? Ta reda på det.

Leili Åhman

Vollsjö