Internationell dans för hälsa och glädje

Ystad Artikeln publicerades
Dansen görs i ring där deltagarna rör sig tillsammans genom att hålla varandra i händerna.
Dansen görs i ring där deltagarna rör sig tillsammans genom att hålla varandra i händerna.

Musiken strömmar ut från fönsterna på Lancasterskolan. I bakgrunden hörs händer som klappar. På övervåningen har SPF seniorerna samlats då det har blivit dags för den första dansen efter sommaruppehållet.

Varje måndag mellan 14.00 och 16.00 bjuder SPF Seniorerna i Ystad in till internationell dans på Lancasterskolan i Ystad. Begreppet internationella danser innebär att det är danser där man håller varandra i handen istället för pardanser med en förare och en följare.

Såväl rutinerade dansare som nybörjare är välkomna och det brukar vara omkring 20 personer som samlas varje måndagseftermiddagen för att dansa danser som vals, tango eller schottis.

Mikael Thulin som var där för första gången tyckte att det var både roligt och svettigt.

– Fast det roligaste är när det går åt pipan, säger han och skrattar.

Han var den enda mannen på träffen vilket är hur könsfördelningen brukar se ut. Istället får hälften av deltagarna blå band runt halsen vilket betyder att de är ”männen” i ringen. Många av deltagarna är regelbundna besökare och dansen erbjuder såväl motion som gemenskap.

– Det gör att man både blir friskare och gladare, säger Tanja Nilsson som dansar tre gånger i veckan varav varje måndag på Lancasterskolan.

– Min favorit är tango, för det har en sådan härlig rytm.

Hon fick själv en stroke för 22 år sedan och hon berättar hur dansen har hjälpt henne att återhämta sig. Hon tycker att alla borde gå och dansa lite mer då hon tycker att det gör alla både piggare och gladare.

Förutom dans så bjuds det även varje gång på kaffe och kaka och denna terminsstart är det hallontårta som står framdukat.

– Det bjuds alltid på något hembakat som Sonja Andersson har gjort. Det här är fjärde säsongen som jag är med och hittills har det alltid varit en ny kaka. Fantastiskt va, säger Tanja Nilsson.

Ledarna för dansen är Sonja Andersson och Leila Hansson som delar upp passen sinsemellan och som har hållit på i snart 14 år.

Sonja Andersson i blå scarf är en av ledarna för den internationella dansen.
Sonja Andersson i blå scarf är en av ledarna för den internationella dansen.
Håkan Thulin som är nyinflyttad till Ystad testar på dansen för första gången.
Håkan Thulin som är nyinflyttad till Ystad testar på dansen för första gången.