Joddelkänsla i småbåtshamnen

Ystad Artikeln publicerades

Landet präglas av vackra höga berg och djupa dalar men absolut inte hav och båtliv. Trots det vajar den röda och vita österrikiska flaggan på en av de största segelbåtarna i småbåtshamnen.

– Det är många som undrar över båtens nationalitet. Vårt land har ju ingen kust så det är väl en berättigad fråga, säger skepparen David Eitzinger, österrikare men boende i Tyskland.

Han berättar att de österrikiska skeppslagarna är lite mer tillåtande än de tyska, vilket är ett skäl till att ha båten registrerad i hemlandet.

– Exempelvis kan jag inte lära mina barn att segla själv i Tyskland. Där krävs det utfärdade certifikat.

David Eitzinger ägnar morgonen åt att byta ut en liten kåpa i båtens sittbrunn tillsammans med sin son Bruno. Utöver den uppseendeväckande flaggan har båten även ett minst sagt speciellt namn. Den heter "Rancho relaxo of the seas."

– Det kommer från tv–serien The Simpsons. Det är staden Springfields enda tvåstjärniga spa, berättar David Eitzinger.

Ystadsbesöket är familjens första riktiga strandhugg.

– Vi ska proviantera lite här och sedan fortsätter vi norrut mot Karlskrona.

Bredvid den österrikiska skutan är en annan speciell segelbåt precis på väg att checka ut från Ystad. Det är den holländska trimaranen "Let's tango." Paret Marcel och Wilma Hoek från Nijmegen har varit till havs i fyra dagar och ska, efter ett snabbt besök i Ystad, fortsätta mot Simrishamn.

– Vi har bara hunnit se lite grann av Ystad men det verkar vara en trevlig stad, säger Marcel Hoek.

En trimaran har tre skrov och seglar väldigt fort.

– Kanske tre gånger så snabbt som en vanlig segelbåt, säger Marcel Hoek med glimten i ögat.

Det är i stort sett vindstilla denna morgon och kanske är det därför som trimaranen är den enda båten som stävar ut mot havet.

– Ja, det är lite svårt att få upp någon fart när det blåser så lite, säger Klavs Fischer Hansen från Humlebaek i Danmark som håller på att tanka sin segelbåt.

Det går i mycket drivmedel i tanken och räkneverket tickar snabbt på pumpen.

– Det är tur att man inte behöver tanka så ofta. Senast vi fyllde på diesel var för två år sedan, säger han.

Familjen Fischer Hansen har varit ute i ungefär en vecka och snart är det byte av besättning.

– Vi har skutan tillsammans med en annan familj och de kommer hit till Ystad i dag i vår bil, så då ska vi köra hem till Danmark, säger Klavs Fischer Hansen.

Det är dock inte bara frånvaron av vind som gör att så många ligger kvar i småbåtshamnen. Många förtöjda båtar är bemannade av så kallade bryggseglare. Familjer och vänner som har husvagnar eller sommarstugor med mast och köl.

Det tyska paret Heidi och Gerd Grönings sommarstuga heter Woodstock, är på 37 fot och kommer från ett belgiskt varv.

– Vi har varit här i tre dagar nu. Vi stannar nog ett tag till och kanske åker vi en sväng till Hanö innan vi återvänder hem igen, säger Heidi Gröning.

Paret berättar att de har sina favoritresmål och Ystad är en stad de ofta återkommer till.