Titta, julhandeln har redan börjat i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Tomten hälsar besökarna välkomna till Saltan. Men beställningarna skickas inte till honom. De flesta skickas till Kina. 4 bilder
Foto:Carl Johan Engvall
Tomten hälsar besökarna välkomna till Saltan. Men beställningarna skickas inte till honom. De flesta skickas till Kina.

Det är dags att börja förbereda sig för julen 2017. I alla fall om man är leksakshandlare. I dagarna tre samlas representanter från 125 av Lekias butiker i Sverige och Norge på Ystad saltsjöbad för att lägga beställningar inför julen.

Samtidigt som det står vårdagjämning i kalendern blåser Lekia upp en gigantisk tomte utanför Ystad saltsjöbad och bjuder in sina handlare till årets julmässa.

– Det är hög tid för butikerna att börja beställa sina varor. Ska man ha dem innan jul är det dags nu, säger Thomas Axell, vd på Lekia.

Det är tredje året i rad som leksaksföretaget har bjudit in alla sina butiker till julmässa i Ystad.

– Vi har hela hotellet i tre dagar. Det är 260 personer från Lekias butiker och andra återförsäljare som också visar upp sina varor, säger Thomas Axell.

I den stora konferenssalen visar företaget upp sitt eget sortiment. Det är rader av leksaker i olika former som handlarna kan klämma och känna på.

– Det här ger en helt annan känsla än att bara titta i en katalog. Det här är viktiga dagar för oss där vi kan se vilka nyheter som kommer, säger Michael Eliasson som är på plats tillsammans med Eva Sandelius för att köpa in varor till butiken i Kungsbacka.

– Men det är lite konstigt att tänka på julen nu. Julkänslan är ju så där, säger Eva Sandelius.

Bredvid står ett gäng som säkrar julen för barnen i Motala, Linköping, Norrköping och Örebro.

– Det här är en viktig mässa. Jag skulle tro att vi lägger 60 procent av beställningarna inför hösten och julen här, säger Martin Svensson som är delägare och inköpschef för de aktuella butikerna.

Även lokala handlare fanns på plats. Jörgen Axelsson från Ohlssons basar hade till och med kommit i julstämning.

– Det var faktiskt vitt på marken när jag körde från Gyllebo i dag på morgonen, säger han.

Lekia har cirka 150 butiker runt om i Sverige och Norge. Butikerna drivs som franchise. I Ystad finns de på Stortorget och på Ohlssons basar. De främsta konkurrenterna nationellt är BR leksaker och Toys r us.