Svaren på nationella prov har spridits i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Gunnar Lundmark/TT

Nu på morgonen sitter alla elever i årskurs 9 och skriver nationellt prov i engelska. Skolverket bekräftar att svaren har läckt. Enligt uppgifter till YA har elever i Ystad kunnat ta del av proven i förväg.

Uppgifterna om läckan började komma skolorna till del tidigt på morgonen, men Skolverket gick inte ut och bekräftade händelsen förrän vid nio-tiden.

Därför satte rektorerna i Ystad inte in ett ersättningsprov, utan niorna skriver årets prov.

– Vid klockan nio var det för sent för oss, då var vi redan i gång, säger Eva Månsson, rektor på Västervångskolan.

– Jag kände inte att vi kunde göra på något annat sätt eftersom vi inte fick det bekräftat. Att sätta in ett ersättningsprov är en stor apparat och det blir också ett stressmoment för eleverna.

Det är omkring 100 000 elever som går i årskurs 9. Skolverket konstaterar att det är rektorn vid varje skola som tar beslut ifall ett ersättningsprov ska användas.

– Vi fick kännedom om det här i morse och sedan har vi kunnat få det bekräftat att det faktiskt var det aktuella provet som spridits i sociala medier, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket till SVT Nyheter.

På Norreportskolan i Ystad berättar rektor Petra Larsson att hon var i kontakt med sina kollegor på Västervångskolan och Kunskapsskolan, samt med utbildningschefen Helena Kindh, alldeles före provet skulle delas ut.

– Vi har gjort samma bedömning för alla skolorna. Beskedet kom för sent. Det är väldigt tråkigt och känns som en följetong eftersom det inte är första gången. Samtidigt ska man kanske inte slå på en för stor trumma i sammanhanget, eftersom det nationella provet bara är ett prov i betygsunderlaget och den samlade bedömningen av en elev, säger Petra Larsson.

Kollegan Eva Månsson är inne på samma linje.

– Lärarna kommer att vara extra vaksamma på ifall några elevers resultat på provet sticker ut på ett alldeles oväntat sätt. Uppstår misstankar om fusk får vi hantera det då. Men annars kommer inte detta att föranleda några åtgärder från min sida.

– Som jag ser det är detta problem en riksfråga, om hur man kommer att hantera statistiken från det här nationella provet. Det känns ju inte som om att den kommer att vara fullt tillförlitlig, säger hon.