Kändispolitiker gick i kyrkan

Ystad Artikeln publicerades

Gudrun Schyman i bänkraden till vänster, Gun Hellsvik till höger. Sen gav prosten klartecken, och de gamla kombattanterna rök ihop så det slog gnistor i kyrkan.

Ta inte ingressen på allvar, den är bara en fantasiprodukt, skribentens önsketänkande. Samtalskvällen i Bromma kyrka blev en fridfull tillställning, i alla fall så länge YA närvarade. Men de inbjudna kändisarna, Schyman och Hellsvik, satte sig precis som ingressen beskriver, och kontraktsprost Jan Wenzelberg var samtalsledare, så artikeln började ju inte helt fel.

Sövestadsbygdens församling arrangerade torsdagens samtalskväll. Schyman och Hellsvik skulle berätta om så kallade värdegrunder och allt som kan finnas bortom den politiska retoriken.

Innan damerna började orera låg ett förväntansfullt sorl bland publiken.

Ett 80-tal åhörare hade bänkat sig i byns anspråkslöst vackra 1200-talskyrka, och det var nog fler än skribenten som hoppades att det skulle hetta till en aning.

Så blev det alltså inte.

Gun Hellsvik lät oss alla förstå att hennes privatliv var hennes privatsak, och i princip aldrig lämnats ut i offentlighetens ljus. Moderaternas före detta justitieminister ändrade inte taktik i går kväll. Hon framhöll inledningsvis vikten av att människor känner samhörighet i samhället. Familjen är grundstenen. Andra former av grupptillhörighet blir kompletterande bitar i människopusslet, och när vi inkluderas i en växande gemenskap förmedlas solidaritetstänk och positiv människosyn helt naturligt till nästa generation.

Ungefär så sade Gun Hellsvik, oklanderligt och föga kontroversiellt.

Gudrun Schymans privatliv är som bekant välexponerat, och det gjorde naturligtvis att hon blev kvällens roligaste kändis. Etta av två talare. När Hellsvik mörkade, lade Schyman korten på altaret. Synen som uppenbarade sig var en flicka som bodde på fel sida om järnvägen, och växte upp i en familj där fadern var gravt alkoholiserad. Att leva otrygg under knapphetens kalla stjärna blev en erfarenhet som inpräntade socialt patos och stakade ut hennes politiska vägval.

Mamma Schyman var en stark kvinna.