Rasar mot avstängd parkering: "Kaos"

Kåseberga Artikeln publicerades
Bussar och bilar fick vända och näringsidkare blev arga. Parkeringen i Kåseberga hamn var under lördagen stängd och bokad av en bilklubb.
Foto:Madeleine hägg
Bussar och bilar fick vända och näringsidkare blev arga. Parkeringen i Kåseberga hamn var under lördagen stängd och bokad av en bilklubb.

Lördag och vackert väder. Många turister ville besöka Kåseberga och möttes av en avstängd parkering.

– Det blev totalt kaos med vändande bussar och bilar som inte visste att parkeringen var stängd.

Det är en upprörd Madeleine Hägg som har krukmakeri i Kåseberga som tycker att någon borde ha informerat om avstängningen.

– Jag kom dit på morgonen och såg att kommunen stängt parkeringen. För oss näringsidkare innebar det ett jättetapp i försäljningen, säger hon.

Bakgrunden är att Lotus-klubben sökt och fått tillstånd av polisen för att träffas och visa upp sina bilar på parkeringen. Klubben hade sökt tillstånd för 22 bilar, det kom 15. Parkeringen var stängd mellan 07.00 och 15.00.

– Det är mycket dåligt skött. Vi har ju bestämt att ha öppet längre på säsongen när andra turistattraktioner stängt. Och så händer detta, en solig lördag när det skulle komma många kunder, säger Pertti Merilä som har grillkiosken i Kåseberga.

Madeleine Hägg menar att allt kunde ha lösts på ett bättre sätt om alla näringsidkare fått information om vad som skulle hända.

– Allt handlar om kommunikation. Om vi bara fått veta vad som skulle hända kunde vi ha samarbetat med Lotus-klubben och gjort något bra av det. Det är inte deras fel att det gick så här, säger hon.

Maria Åkesson är trafikövervakaren på Ystad kommun som stängde av parkeringen på lördagen.

– Jag är medveten om att det blev kaos och jag tar på mig ansvaret för det. Det var fel av oss att ge tillstånd och jag tänker köra ner till näringsidkarna och prata med dem, säger hon.

Hon tillägger att de som ville kunde ha parkerat längre upp i byn och undvikit kaoset.

– Men som sagt, det blev fel och jag beklagar det, säger Maria Åkesson.

Madeleine Hägg vill inte framstå som gnällig men säger att hon aldrig varit så arg som under lördagen.

– Det går ju inte göra något åt nu. Men vi hoppas att det inte händer igen, vi förlorade mycket av vår försäljning, säger hon.