Kärleken i fokus en hel vecka

Ystad Artikeln publicerades
Oliver Kupsu, Michelle Andersson och Dennis Hamrin går alla första året på restaurang och livsmedelsprogrammet. De tycker att det alltid är viktigt att prata om hur man ska bete sig mot andra.
Foto:Sprisse Nilsson
Oliver Kupsu, Michelle Andersson och Dennis Hamrin går alla första året på restaurang och livsmedelsprogrammet. De tycker att det alltid är viktigt att prata om hur man ska bete sig mot andra.

Under den här veckan ska gymnasieeleverna på Parkskolan lära sig mer om kärlek, eller i alla fall diskutera barns och ungdomars skyldigheter och rättigheter.

Det är Rädda barnen har tagit initiativet till projektet Kärleken är fri.

– Det betyder att vi möter skolklasser under en vecka, då vi både har korridorshäng och föreläsningar och diskussioner i klassrummen här på Parkskolan, berättar Bertil Åhnberg från Rädda barnens lokalavdelning i Ystad.

Polisen, socialen, Första linjen, Ungdomsmottagningen, Fältgruppen, Ungdomens hus och Rädda barnen är alla representerade på Parkskolan under veckan.

– Det här blir ett sätt för oss alla som på något sätt jobbar med ungdomar att visa att vi finns och att man kan ta kontakt med oss.

I korridoren står ett bord med både godis och gratis kondomer.

Bland övningarna i klassrummen blir det diskussioner om svåra saker, konstaterar han.

– Det kan vara mobbning eller att man kanske är kär i någon som man inte ”borde” vara kär i, som föräldrarna inte vill att man träffar.

– Vissa saker kommer fram direkt vid sådana här sammanhang, men kanske vanligare är att ungdomarna efteråt tar mod till sig och söker upp oss på våra organisationer för att ställa sina frågor och få hjälp, säger Bertil Åhnberg.

På den öppna inomhusplatsen Torget på Parkskolan sitter en grupp ungdomar och pratar om gör armband, som är en av pysselaktiviteterna som finns att göra.

– Vad jag förstår handlar det här arrangemanget mycket om att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, och sånt är alltid viktigt att prata om, säger Michelle Andersson, som går första året på restaurang och livsmedelsprogrammet.

Klasskompisen Dennis Hamrin nickar och håller med.

– På vår skola tycker jag själv att det fungerar bra. Jag har inte själv blivit utsatt och har inte sett någon annan bli utsatt för mobbning, men jag har kanske haft tur. Men det är alltid viktigt att diskutera.

– Det är viktigt att visa respekt för varandra och behandla alla lika, säger Oliver Kupsu i samma klass.