Karriären föll inte långt ifrån trädet

Ystad Artikeln publicerades

När han var sju år trillade Johan Carlsson ner från ett träd och skadade ryggen. Efter behandling hos kiropraktor Henrik Højgaard i Ystad blev han bättre. I dag, 21 år senare, har både Johan och hans sambo fått jobb som kiropraktorer hos Henrik Højgaard.

I januari tog Johan Carlsson och hans flickvän Birthe Mårstøl båda examen från kiropraktorutbildningen i Odense. Nu har de flyttat till Ystad och har fått anställning hos Henrik Højgaard på Ystads kiropraktorklinik.

Deras nya arbetsgivare strålar av glädje. Då två av hans tidigare medarbetare nyligen lämnat kliniken kunde tajmingen inte varit bättre.

– Jag har ju i många år pratat med Johan om att han skulle bli en bra kiropraktor. Jag känner honom och vet ju hur uppskattad han har varit när han extraknäckt inom hemtjänsten. De senaste fem åren har jag bara väntat på att han skulle bli klar med sin utbildning, och nu är han här, säger Henrik Højgaard.

Kändes rätt från början

Vänskapen dem emellan kom bokstavligen som fallen ur ett stort kastanjeträd från 21 år sedan.

– Jo, jag klättrade ofta i det där trädet. Det var mitt favoritträd, säger Johan Carlsson som växte upp i Järrestad.

I fallet skadade han bröstryggen och nacken, något som krävde flera behandlingar på kliniken i Ystad. Efter att ha läst enstaka kurser vid Lunds universitet mognade beslutet fram att satsa på kiropraktiken.

– När jag hoppade på utbildningen så kändes det rätt redan från början. Och efter att jag behandlat patienter under praktikperioden som kom tillbaka och berättade att de inte hade ont längre, ja, då gick jag i flera veckor och kände mig hög, berättar Johan Carlsson.

Arbetar med sin partner

Birthe Mårstøl sökte sig till en karriär som kiropraktor efter att ha tävlat i alpinsport.

– Jag gick på skidgymnasium i Norge och blev väl där väldigt medveten och intresserad av den egna kroppen. Jag gillar att det är ett praktiskt yrke som man måste vara teoretiskt utbildad för.

Hon tycker inte att det känns konstigt att arbeta sida vid sida med sin partner på en liten arbetsplats.

– Alternativet till att arbeta på samma plats skulle ju vara att arbeta för konkurrerande kliniker, vilket kanske inte är så kul alltid. Vi trivs dessutom med att vara nära varandra, säger Birthe Mårstøl och delar den sista kanelbullen i fikarummet med sin sambo.