Katt bunden utomhus i tre år – kvinna åtalas för djurplågeri

Ystad Artikeln publicerades

Katten stod utomhus dygnet runt i tre år, fastbunden i en meterlång lina. Ägaren, en 52-årig kvinna, har nu åtalats vid Ystads tingsrätt. Brottsrubriceringen är djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

Tips från allmänheten fick länsstyrelsen att agera. Den 27 april i fjor gjorde två djurskyddsinspektörer oanmält besök hemma hos 52-åringen. Kvinnan bor i ett mindre hus med trädgård, som enligt inspektörerna gav ett välskött intryck – kattens levnadsbetingelser var däremot under all kritik.

I rapporten framgår att djuret hölls bundet vid en trälåda, omsluten av en presenning och placerad bakom en häck intill uteplatsen. Där fick katten vistas oavbrutet, året runt, utan att kunna röra sig mer än några steg hit eller dit.

Lådan var inte öppningsbar för rengöring, och den gick inte att värma upp eller ventilera.

Länsstyrelsen beslutade att anmäla den 52-åriga kvinnan för djurplågeri. Man gör bedömningen att det är ””synnerligen allvarligt” att en katt suttit fast en lina på 1,5 meter i tre års tid och påpekar att rörelsebehovet är stort. Vidare understryks att det är ”helt förbjudet att hålla en katt bunden” och att djuret måste ha utsatts för stort lidande.

Vid besöket konstaterades att den nioåriga hankatten verkade rädd, och höll sig inne i lådan trots att vädret var fint och solen sken. En av inspektörerna menar att den rimligtvis har lidit från första dagen på grund av förlorad muskelmassa och psykisk stress som uppstått genom den extremt begränsade rörelsefriheten. Katten knappast kunnat freda sig om den attackerats av något lösgående djur – och inspektörerna frågar sig hur katten haft det under vintrarna med kraftiga snöfall och bitande kyla.

52-åringen försvarar sig med att hon inte visste att det var förbjudet att behandla djur på det här sättet.

Kattens lidande började när kvinnan tröttnat på att den skulle ut och in hela tiden. När sonen i huset fick allergiska besvär permanentades vanvården. Djuret avlivades på 52-åringens initiativ, två dagar efter inspektionen.