Klart: Ny glassbutik öppnar på Stortorget

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Carl Johan Engvall

Kampen om glassätarna i Ystad hårdnar när Frusen glädje inom kort öppnar butik på Stortorget. Nu finns det två hantverksmässiga glasstillverkare i centrala Ystad.

Ända sedan Frusen glädje började göra glass ute i Örum i somras har man letat efter en lokal inne i Ystad. Nu har man tagit över butiksytan som Wetterstrands ur lämnade i våras.

– Det är ett bra läge och en liten lokal som passar oss. Tillverkningen har vi kvar ute i Örum, säger Peter Ljungquist som driver bolaget.

Det är dock inte han som står för glassen. Den kunskapen bidrar Frida Lindholm, Elin Falkman och Elin Andersson med.

Frusen glädje ska vara öppet året runt. De hoppas kunna öppna sin servering någon gång under hösten. Först måste lokalen fixas till.

– Fasaden är lite trist och hyresvärden Ystadbostäder ska måla om den. Invändigt har vi hittat en gammal fin panel från tiden då Kockens kryddor hade lokalen. Den ska vi försöka få fram, säger Peter Ljungquist.

I och med att Frusen glädje flyttar in på Stortorget hårdnar konkurrensen för de som säljer hantverksmässig glass inne i Ystad. Frida Lindholm sålde förra året Glassmakeriet på Teatergränd. I februari startade den nya ägaren Uta Grahn verksamheten i egen regi. För henne kom beskedet om att Frida Lindholm – nu som anställd på Frusen glädje – flyttar in på Stortorget som en chock.

– Jag är jätteledsen. Det finns så klart inget jag kan göra åt det, men det känns tråkigt eftersom vi antagligen kommer att sälja samma sorts glass. Vi får försöka göra en bättre glass. Konkurrens är bra, men jag hade inte trott att det skulle bli så här, säger Uta Grahn.

Under sommaren har utbudet av glass också utökats med en glassvagn på Stortorget. Peter Ljungquist tycker dock inte att handlar om ett glasskrig.

– Absolut inte. Jag tror inte att vagnen på torget påverkas av oss. Det är olika typer av glass. Och om man tittar på mer hantverksmässig glass dyker det upp många olika tillverkare överallt, säger Peter Ljungquist.