Klassisk Ystadsbutik i konkurs: Jättetragiskt

Ystad Artikeln publicerades
"Det har varit helt otroligt", berättar Mats Nilsson. Han tar med sig alla människor han mött. 2 bilder
Foto:Fanny Westling
"Det har varit helt otroligt", berättar Mats Nilsson. Han tar med sig alla människor han mött.

De ekonomiska dalarna mellan sommar, jul och påsk blev för djupa. Nu tvingas Röddingebergs te och konfektyr stänga för gott.

Den ökade e-handeln fortsätter slå hårt mot lokala butiker. Konsumenter gör sina ärenden hemifrån, spontankunderna blir färre och till sist går ekvationen inte ihop. Under fredagen börjar konkursutförsäljningen i Röddingebergs te och konfektyr.

- Det känns jättetragiskt, det är inte med glädje jag går hit de sista dagarna, berättar Mats Nilsson medan han häller upp en kopp kaffe.

Doften av te och choklad möter en när man går in i butiken. Sedan 1938 har butiken prytt Ystads gata, då som fruktbutik. I mitten av 50-talet flyttade den till platsen den är i dag. På sommaren är det som guld, berättar Mats Nilsson, och även jul och påsk är högsäsong. Men däremellan blir det svårt att hålla ihop ekonomin.

- Ystadborna kanske är lite dåliga på att handla i sin egen stad. Vi ska inte leva på turister, de ska vara grädden på moset.

Det var för fyra år sedan som Mats Nilsson tillsammans med sin fru var på middag hos butikens förra ägare. De hade bestämt sig för att sälja butiken och mångsysslaren Mats Nilsson lät sig inte hindras. Efter ett yrkesliv som lastbilschaufför, trägårdshandläggare och kontorsarbetare var han redo för en ny utmaning.

- Vi tar en chansning, tänkte vi. Man måste ju våga i livet, man kan inte bara sitta och mala på. Jag kan inte det i alla fall, berättar han.

Det blev fyra år i en av Ystads äldsta butiker. Det är med värme och kärlek som Mats Nilsson ser tillbaka på åren bakom disken i Röddingebergs te och konfektyr.

- Det har varit så lärorikt och jag har fått lära känna så många roliga och härliga människor. En riktig skola, säger han.

Han har försökt låta butikens arv gå vidare. I två år har den varit till salu, men ingen har nappat. Mats Nilsson tror att om någon med rätt energi hade kommit in hade det kunnat bli hur bra som helst. En webbshop där man kan beställa hem kaffe och te till sin dörr tillexempel.

– Det hade behövts en riktig nysatsning. Min starka sida är inte att hantera datorer och därför fanns inte riktigt orken till det.

Vad som väntar Mats Nilsson härnäst vet han inte. Men det är med spänning han ser på framtiden.

- När man kommit över den här så tror jag det kommer kännas bra igen. Det är dags att vända blad och börja skriva på en ny sida. Det är alltid kul.

Fakta

Från frukt till te på 80 år

1938 öppnade Röddingebergs frukt och konfektyr på Stora Östergatan 30.

Runt 1950 flyttades butiken ett stenkast till den plats den ligger i dag, Stora Östergatan 23.

Någonstans byttes frukt ut mot te, men konfektyren har varit kvar.

Under fredagen startar konkursutförsäljningen.

Visa mer...