Kom i Luckan får hjälp i kampen om orangeriet

Ystad Artikeln publicerades

Kom i Luckan tar strid för att få ha kvar sitt orangeri och har stöd från nästan 2 000 Ystadsbor, som har gått samman i en Facebookgrupp med syfte att ändra kommunens beslut.

För några veckor sedan satte politikerna i myndighetsnämnden ned foten: orangeriet vid Kom i Luckan i Sandskogen ska bort.

Efter att först ha byggts utan bygglov fick orangeriet ett tillfälligt bygglov, som löpte ut den sista juni i år. Någon ytterligare förlängning blir det inte.

Kom i Luckan har via sin advokat Stig Barrdahl överklagat myndighetsnämndens beslut och kräver att få bygglovet beviljat. Avvikelsen från gällande plan är liten och byggnaden har redan stått där en längre tid, påpekar han i sin inlaga till länsstyrelsen.

En underbar oas

Samtidigt har nästan 2 000 personer anslutit sig till Facebookgruppen "Ystads kommun... Låt Kom i Luckan ha Orangeriet kvar". Där finns inlägg efter inlägg om hur fantastiskt växthuset är och hur korkat det är att tvinga fram en rivning. "En underbar oas", låter ett omdöme.

Andra har skrivit mejl till kommunalrådet Kristina Jönsson (M) för att lufta sitt missnöje med beslutet.

"Att det skulle vara 'opassande' där det ligger måste ju ändå vara en fråga om tycke och smak och där bör väl Ystadsborna få ha någon möjlighet att tycka till? Hoppas att ni omprövar detta", skriver en person.

Oerhört tacksam

Joakim Bengtsson, som driver Kom i Luckan, är överväldigad av Ystadsbornas stöd.

– Det är fantastiskt! Jag är oerhört tacksam.

Han berättar att han inom kort ska lägga upp hela berättelsen om turerna kring orangeriet på Facebooksidan. Han vågar inte gissa om det blir ett bygglov i slutändan eller inte.

– Men så länge ärendet är överklagat och inga nya beslut är fattade kommer orangeriet att vara kvar.

Ingen förståelse

Myndighetsnämndens ordförande Bertil Borgström (M) kallar många av inläggen på Facebooksidan och vissa av de mejl som har skickats till Kristina Jönsson för naiva.

– Jag tycker att det är oförskämt att blanda in henne i detta. Det är myndighetsnämndens fråga, så de får attackera mig i stället. Jag har ingen förståelse för de här dumheterna.

Inläggen visar på stor okunnighet, både om ärendets alla turer och vilka regler och lagar som myndighetsnämnden har att förhålla sig till, hävdar han.

– Myndighetsnämnden måste behandla alla lika. Det finns inga speciella regler för Kom i Luckan. Det är farligt för en myndighetsnämnd att gå utanför regelboken. Då kan vi bli åtalade.

Bertil Borgström står fast vid att orangeriet ska bort. Däremot kommer en ny detaljplan i området att ge utrymme för en liknande byggnad söder om det nuvarande läget, uppger han.

– Men där det ligger nu kommer det aldrig att få ligga.