Kommunen köpte ut sista Revhusbon

Ystad Artikeln publicerades

Åke Andersson får en sista sommar i Revhusen, men sedan är det slut. Den siste Revhusbon har kommit överens med kommunen och sålt sin fastighet för drygt en miljon kronor.

Därmed är en drygt fyra år lång tvist slut. Ystads kommun köper Åke Anderssons del av parhuset på Norra Revhusvägen, men får vara kvar där till den 31 oktober. Han får dessutom använda andra halvan av huset som kommunen redan äger lika länge.

– Jag tror alla känner en lättnad över att vi nått en gemensam lösning, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M).

– Jag tror att det känns bra för alla parter. Det är ingen som mått bra av det här.

Hävdade hyresavtal

Ystads kommun har länge velat komma åt marken i det som en gång var ett fiskeläge. 2009 hade kommunen kommit överens med samtliga kvarvarande fastighetsägare, utom Åke Andersson. På hösten samma år började kommunen riva de fastigheter som köpts in.

Åke Andersson gav sig inte. Förutom att han inte ville sälja sitt hus hävdade den siste Revhusbon också att han hade ett hyresavtal för den andra delen av parhuset som kommunen redan ägde.

Kommunen vann hyrestvisten som följde i både tings- och hovrätten.

Åke Andersson fick ett bud om att sälja sin del för drygt en miljon kronor, men sa då nej. Priset motsvarade marknadsvärdet plus 25 procent. I januari förra året beslutade kommunfullmäktige därför att försöka tvångsinlösa fastigheten.

Men så långt gick det inte. I dagarna har Åke Andersson och Ystads kommun skrivit under ett avtal som gör att kommunen nu äger hela huset.

– Det känns bra att vi inte behöver expropriera och gå till domstol, säger Kristina Bendz.

1 062 250 kronor

Åke Andersson får vad kommunen tidigare erbjudit honom, vilket med dagens marknadsvärde är 1 062 250 kronor. Samtidigt ska Åke Andersson betala kommunens rättegångskostnader på drygt 127 000 kronor för hyrestvisten i tings- och hovrätten.

Överenskommelsen innebär att Åke Andersson ska vara ute ur huset den 31 oktober.

– Vi kommer att riva huset direkt efter det. Vi har rivit de andra husen, säger Kristina Bendz.

Kommunen har drivit processen för att få loss marken för EWP:s flytt till Ystad, men vindkraftföretagets planer är i dagsläget högst osäkra.

– Vi kommer förhoppningsvis att få ett svar före den 30 juni. Då går vår avsiktsförklaring med EWP ut, säger Kristina Bendz.

EWP kan då ge besked om det är aktuellt att flytta till Ystad eller om företaget vill avbryta eller förlänga avsiktsförklaringen. Oavsett vilket besked det blir är Kristina Bendz nöjd med kommunen nu äger marken i Revhusen.

– Vi tittar redan i dag på om det finns andra intressenter för området.

YA har förgäves Åke Andersson för en kommentar.