Kommunen söker klimatnyfikna

Ystad Artikeln publicerades

Ystads kommun letar med ljus och lykta efter människor som vill bli mer klimatsmarta. Mona Ohlsson, projektledare på kommunen, hoppas hitta fem familjer som vill göra klimatet till en del av vardagen.

– Vi som kommun vill bli duktiga på att arbeta med klimatfrågor. Därför tycker vi att det här är ett bra projekt. Det är folkbildande och vi hoppas att de fem familjer som väljs ut ska bli stolta över vad de uträttat och sprida informationen bland vänner och grannar, säger hon.

I nyuppsatta affischer på stan, på den kommunala hemsidan och på Facebook berättar Ystads kommun om sitt behov av klimatsmarta familjer. Enligt principen ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”, söker kommunen efter människor som är intresserade av att under ett år delta i ett projekt som dessutom kan sänka både bensinnotan och elräkningen.

Själva bestämma

De fem familjer som väljs ut får själv bestämma vad de kan göra för att göra sin vardag klimatvänligare. Inom ramen för de 20 000 kronor som kommunen anslagit erbjuds de klimatnyfikna på föreläsningar, gruppsamtal, temakvällar, företagserbjudanden och möten med till exempel en energirådgivare. Fokus läggs på mat, transporter, avfall, konsumtion och energianvändning.

– När det gäller transporter ska man försöka pendla mer, kanske kan man också få prova på ekodriving för dem som är tvungna att använda bilen. Under projektets gång kommer vi också att ha frivilliga aktiviteter som styrs av vad familjerna själva vill göra. Det blir allt från provning av ekochoklad till annat som man kan komma på, säger Mona Ohlsson.

Bakom projektet ligger Hållbar Utveckling Skåne, HUT. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och har en styrelse bestående av personer från bland andra Malmö kommun, Helsingborgs kommun, Lunds kommun, Lunds stift, Eon, länsstyrelsen, Region Skåne och kommunförbundet i Skåne.

– Det är först till kvarn som gäller, men får vi enormt många intresserade får vi fundera på om vi kan göra något också för dem. Får vi in 20 anmälningar när vi behöver fem, så tycker jag att vi måste ta ställning till om gruppen kan utökas, säger Mona Ohlsson.