Kommunen vill behålla valen utanför Ystad

Ystad Artikeln publicerades

På måndagsförmiddagen beslutade kommunledningen att man vill att den döda vikvalen ska sänkas och ankras utanför Ystad.

Ystads kommun har kommit fram till att man äger problemet med vad som ska göras med den nio meter långa vikvalen som hittats död utanför Ystad.

– Det ser ut som att det är vi som får stå för kostnaderna ifall man ska transportera valen till deponi, kremera den eller på annat sätt göra sig av med den. Helt enkelt för att den har hittats här. Då lägger vi hellre de pengarna på att göra en insats för havsforskningen, sa kommundirektör Jonas Rosenkvist efter måndagens valmöte.

Han sticker inte under stol med att kommunledningen hoppas att ett förankrat valskelett på havsbotten utanför Ystads kust skulle ”sätta Ystad på kartan i havsforskningssammanhang”.

– Vi har ju blivit nerringda av universitet och havsforskarsammanslutningar. Intresset är mycket stort och det är klart att det är kul om Ystad som kuststad kan hjälpa forskarna på detta spännande område, genom att ge dem ett skelett att dyka på.

– När det gäller kostnaderna tror jag att det är det minsta problemet. Det rör sig nog inte om så mycket pengar och att döma av intresset kan vi nog få en hel del hjälp, säger Jonas Rosenkvist.

Som YA berättat tidigare vill forskarna följa processen när kadavret bryts ner, men framförallt undersöka vad som sedan händer med skelettet och vilken roll specialiserade arter av havsborstmaskar kan spela.

I dagsläget verkar kommunen inte behöva söka några särskilda tillstånd för att sänka valen utanför Ystad.

– Vi ska dock ägna några dagar till för att försäkra oss om att det inte är några myndigheter som kan ha synpunkter i sammanhanget, säger Jonas Rosenkvist.