Kostchefen: ”Vi ser allvarligt på misstaget”

Ystad Artikeln publicerades

Enligt kostchefen har det inte hänt på 20 år att icke tillagad kyckling råkat serveras i kommunens skolor. ”Det är en engångshändelse.”

Kostchef Marie Balksäter och biträdande rektor Johan Larsson i skolrestaurangen på fredagen.
Foto: Sprisse Nilsson
Kostchef Marie Balksäter och biträdande rektor Johan Larsson i skolrestaurangen på fredagen.

Dagen efter att rå kyckling serverades i skolrestaurangen på Änga/Västervångskolan i Ystad var det något glesare i matkön. En del av högstadieeleverna valde att äta ute på stan.

Torsdagens händelse – då kycklingklubbor och kycklingvingar som inte tillagats ordentligt serverades – har nu anmälts till Arbetsmiljöverket som en ”mycket allvarlig händelse”.

Tillbudet har även rapporterats Ystad-Österlensregionens miljöförbund, och internt i kommunen.

Det berättar Marie Balksäter, som är enhetschef för kosten på Ystads kommun.

– Vi har en rätt bra bild av vad vi tror har hänt. Den här kycklingen var djupfryst och troligen så har inte alla delar varit fullt upptinade, och därigenom inte fått tillräcklig tillagningstid i ugnen. Sedan har de här små kycklingdelarna legat för tätt på blecket.

– Vi har rutiner som alltså inte följdes tillräckligt noggrant när den här kycklingen tillagades, säger hon.

Alla lärare har på morgonen pratat med eleverna om det som inträffat, för att möta eleverna i deras oro och tankar, säger Johan Larsson som är biträdande rektor på skolan.

– Vi tog omedelbart allvarligt på händelsen och har, tillsammans med kökspersonalen, jobbat mot eleverna för att lugna ner situationen och för att jobba på att de ska få tillbaka förtroendet.

– Det har varit viktigt för mig att hålla mig informerad om allt i den här händelsen, för att kunna ge saklig information till elever, vårdnadshavare och personal, säger han.

Marie Balksäter vill understryka att det är en begränsad mängd av kycklingen som serverades som inte blev tillräckligt tillagad. Det ska ha skett mellan 11:30 och 11:40.

Samtidigt kan ingen säga hur många av eleverna och bland personalen som serverades rått kycklingkött på sina tallrikar.

Om någon drabbas av symptom av campylobacter (som förekommer naturligt i rått kycklingkött) efter att ha ätit på skolan så kommer vården via smittskyddsläkaren att kontakta miljöförbundet för vidare åtgärder. Insjuknandet lär i så fall ske mellan två till fem dagar efter måltiden.

Enligt Livsmedelsverket är dock campylobacter vanligare och förekommer i högre halter i färskt kycklingkött jämfört med fryst.

Det innebär att risken att insjukna från torsdagens lunch på Änga/Västervångskolan borde vara lägre, eftersom det var en djupfryst kycklingprodukt som tillagades.

Marie Balksäter förklarar att det är viktigt för henne att stötta personalen i köket också.

– De är förstås oerhört ledsna för det som har hänt. Vi kommer att fortsätta prata om rutinerna, så att det här aldrig ska kunna hända igen.

– Det är viktigt att vi bygger upp förtroendet igen och att vi ser detta som en engångshändelse, där den mänskliga faktorn ledde till att ett stort misstag begicks. Det är viktigt för oss att redovisa öppet det som har hänt, och understryka att vi förstås beklagar det.