Krismöte om Outlaws etablering

Ystad Artikeln publicerades

I dag sätter sig kommunalrådet Kristina Jönsson (M) och polisen i ett krismöte om mc-gänget Outlaws etablering i Ystad.

– Vi lärde oss vid den förra etableringen att det finns all anledning för kommunen att hålla sig informerad och att agera, säger Kristina Jönsson.

I förra veckan stod det klart att Outlaws verkar ha etablerat sig i Ystad. Åtminstone ser det ut så på mc- gängets hemsida, där Ystad numera är ett så kallat chapter, en avdelning.

Etableringen föregicks av ett slagsmål på restaurang Marinan i Ystad, där två Outlawsmedlemmar misshandlades inför ögonen på restauranggästerna och polisen bedömde att den incidenten sparkade igång aktiviteterna i Ystad.

– Etableringen är främst en polisiär fråga, men vi kan som kommun göra en hel del för att störa verksamheten, säger Kristina Jönsson.

Kristina Jönsson pekar på möjligheten att uppmärksamma skolorna på etableringen och få skolpersonalen att uppmärksamma eventuella rekryteringsförsök.

– Vi kan också prata med krogägarna. Det vet jag att man gjorde förra gången och då höll restaurangägarna en gemensam linje att inte servera folk i mc-väst.

– Ligger vi steget före har vi även beredskap att ingripa om någon skulle bli utsatt för något

Förra gången ett mc gäng etablerade sig i Ystad var 2007 då Bandidos slog sig ned utanför Ystad. Det skapade ett stort motstånd från hela samhället.