Krucifix återfanns på loppis

Ystad Artikeln publicerades

Outgrundliga är Herrens vägar. Outgrundliga är också vägarna som det stulna krucifixet i Mariakyrkan har varit ute på innan det i lördags lämnades tillbaka till kyrkan.

Krucifixet stals i mitten av augusti från kyrkan. En städerska som varit på semester upptäckte att det saknades i dopkapellet där det stått framför altarskåpet från 1400-talet.

Krucifixet är inte alls så gammalt, det skänktes till kyrkan på 1940-talet. Likväl saknades det av kyrkobesökare och anställda.

Tiden gick och trots att bild på krucifixet publicerats i YA kom det inga tips om det saknade kultföremålet.

– Vi trodde inte att vi skulle få tillbaka det, säger Jenny Wollin, informatör i församlingen.

Men så i torsdags morse när Christina Sandqvist skulle hämta YA i brevlådan upptäckte hon en grå plastpåse framför ingången till skeppshandeln Tackel & tåg. Hon tittade i påsen och hittade ett krucifix. Hon satte det inte i samband med kyrkostölden.

– Jag tyckte bara att det var obehagligt, att hitta ett krucifix. Jag undrade nästan om vi gjort oss ovänner med någon. Vi får en del gamla saker till skeppshandeln som folk lämnar. Men då ringer de eller kommer hit. Ingen lämnar bara utanför.

Boliviagruppen

Hur som helst – Boliviagruppen skulle ha loppis på lördagen på Österportstorg och Christina Sandqvist skulle lämna lite grejer. Hon skickade med krucifixet.

Knappt hade Marianne Ericson i Boliviagruppen packat upp det förrän Ystadsbon Lars Rosenberg kom förbi på torget.

– Jag är mycket intresserad av krucifix. Jag tänkte köpa det men jag insåg direkt att det måste vara det stulna krucifixet. Jag har många gånger sett det i Mariakyrkan och kände också igen det från tidningen, säger Lars Rosenberg.

Sockeln skadad

Han slog larm och krucifixet togs omhand.

– Vi gick bort till kyrkan och lämnade det direkt, säger Marianne Ericson.

Jenny Wollin är glad att historien med krucifixet fick ett lyckligt slut. En liten skada på sockeln är det enda spåret av äventyret som kyrkoklenoden har varit med om.