Kultur- och växtfantaster samlades

Ystad Artikeln publicerades

Besökarna njöt av musik, blomsterfägring och historia. En av dem hördes utbrista: Det här är rena paradiset.

Under lördagen anordnades "Bland klostrets trädgårdar", en dag för att insupa kultur och växtkunskap i environgerna runt klostret.

Tonerna från kammarorkestern Wemmenhögs Musikanter blandade sig med rosornas doft. Många aktiviteter stod till buds, däribland ett framträdande av Zin-Lit, kaffeservering, bokförsäljning och i Apelgården läste en sagotant för de små. På en bänk avnjöts färgprakten i rosengården av de två väninnorna Ulla Lönnborn och Britt-Marie Glemvik från Skurup respektive Abbekås.

– Det var inte så svårt att locka med Britt-Marie hit, sade Ulla.

Båda två är medlemmar i Skurup-Söderslätts trädgårdsförening. De åker iväg till visningsträdgårdar och plantskolor och gör utflykter till Danmark för att få inspiration. Till och med en liten uppstudsig maskros bland klostrets rosor fick det att rycka i kvinnornas gröna fingrar, maskrosen borde dras upp. Har man ett livligt intresse så har man.

– Vi jobbar båda två inomhus, på Apoteket, så det är skönt att komma ut och gräva i jorden, tyckte de.

Britt-Marie berömde Ullas prunkande trädgård:

– Hon borde visa upp den!

– Folk är på mig om det, sade Ulla men slog skrattande ifrån sig, inte ska hon visa upp sin trädgård. Klostret och Ystads trädgårdsförening Sub Rosa stod för arrangemanget, med stöd av Ystads kommun och Studiefrämjandet. Under dagen fanns möjlighet till visning av trädgårdarna och till klostret var det gratis inträde.

Runt journalisten och författaren Gudrun Manell samlades de som liksom Gudrun älskar rosor. Hon var där för att svara på rosfrågor rörande allt från mjöldagg och ohämmat växande rosor till besprutning och beskärning. Någon hade med sig en ros hemifrån för att få hjälp med att ta reda på namnet.

Marianne Kraft, ordförande i Sub Rosa, inledde på förmiddagen med att hälsa alla välkomna i rosengården. Dagen till ära var hon klädd i en hatt med en rosa ros instucken i brättet.

– Vid klostret kan man ha en ljuvlig, stilla stund ibland. Det är något som vi bör vara tacksamma för, sade hon.

Karin Larsson

0411-55 78 06

karin.larsson@ystadsallehanda.se