Kulturpris till Jennifer och Michael Saxell

Ystad Artikeln publicerades

En enig kultur- och turismnämnd har beslutat att ge det mångsysslande paret Jennifer och Michael Saxell årets kulturpris. De delar på prissumman 25 000 kronor.

Förvaltningschef Lars-Åke Ståhl hade ingen lätt uppgift att nå dem med beskedet.

Han ringde till långt fram på onsdagskvällen, utan resultat.

- Två på natten fick jag ett mejl. De ursäktade med att de suttit i studion och inte kunnat svara.

I år hade allmänheten föreslagit tio kandidater. Ytterligare tre fanns med men nämnden uteslöt dessa förslag eftersom de var för sent inkomna.

Samtliga ledamöter i nämnden ansåg att Jennifer och Michael Saxell var det bästa valet.

Nämnden försökte inte lansera egna kandidater.

- Nej, det utesluter vårt reglemente. I det står att nämnden inte kan lägga förslag. Själv tycker jag att det i så fall skulle underkänna våra medborgares önskemål, säger Cecilia Fahlborg (m), ordförande i kultur- och turismnämnden.

Nämnden anser i sina motiveringar följande:

Jennifer Saxell: "Hon tilldelas priset för sina lekfulla bilder av Ystad samt för att hon är kompositör och musiker/sångerska med känsla och uttryckssätt som berör på djupet. Genom sin musik och sina bilder har Jennifer fått många Ystadsbor att upptäcka kultur."

Michael Saxell: "Han tilldelas priset för att hans sånger satt Ystad och Österlen på den musikaliska kartan. Hans musik och hans texter fokuserar på det vackra och sköna. Michael Saxell står för hög kvalitet och han skapar med glimten i ögat."

2007 års kulturpris delas ut på fullmäktiges sista sammanträde för året i december.

Lars Jarlsbo