Kvinna dömdes för att ha fört bort två barn

Ystad Artikeln publicerades

Den släkting som åtalats för att ha fört bort två små barn som var familjehemsplacerade dömdes av Ystads tingsrätt för egenmäktighet med barn. Påföljden för kvinnan blir rättspsykiatrisk vård.

Socialnämnden i Ystad beslutade förra sommaren att barnen skulle omhändertas enligt Lagen om vård av unga (LVU). Beslutet fastställdes av förvaltningsrätten. De placerades i ett familjehem, men föräldrarna fick träffa dem.

I slutet av november var barnen hos föräldrarna i Ystad. När familjehemmet skulle hämta dem var båda barnen borta. Det visade sig att en släkting utan tillstånd tagit med dem och åkt utomlands.

Pappan som fanns kvar i Sverige misstänktes också för inblandning och åtalades för att ha fört bort barnen, men friades av Ystads tingsrätt.

När släktingen som fört bort barnen kom till Kastrups flygplats med dem i slutet av april greps hon helt odramatiskt. Barnen lämnades över till sociala myndigheter. Kvinnan utlämnades från Danmark och anhölls direkt när hon kom till Sverige. Tre dagar senare häktades hon av Ystads tingsrätt.

Släktingen erkände att hon fört bort barnen. Hon dömdes av tingsrätten för egenmäktighet med barn. Rätten delar inte åklagarens syn att brottet ska betraktas som grovt utan ser det som ett brott av normalgraden. Barnen var bekanta med släktingen och hade kontakt med både familjehemmet och föräldrarna under tiden utomlands.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård utan särskild utskriftsprövning. Det innebär att läkaren på egen hand fattar beslut om när hon tillräckligt frisk för att släppas ut utan beslut av domstol. Kvinnan ska på grund av flyktfaran sitta häktad tills vården kan starta.