Landets bästa fikaställe och bageri finns i Ystads kommun

Ystad Artikeln publicerades

På måndagens White Guide Café-gala korades Söderberg & Sara i Ystad till Årets bageri, och Olof Viktors i Glemmingebro till Årets fikaställe.

– Det är omvälvande och jättekul, säger Tilde Möller, som driver Söderberg & Sara tillsammans med Per Söderberg.

Per Söderberg och Tilde Möller som driver Söderberg & Sara stenugnsbageri.
Foto: Fredrik Ekblad
Per Söderberg och Tilde Möller som driver Söderberg & Sara stenugnsbageri.

Hon var på plats i Göteborg på måndagen när White guide delade ut årets åtta kafépriser. Då blev det officiellt att både det bästa bageriet och det bästa fikastället ligger båda i Ystads kommun. Detta enligt White Guide-juryn, som besökt över 400 kaféer i Sverige.

– Det kändes fint att bli årets bageri. Vi har varit nominerade tidigare, säger Tilde Möller.

Söderberg & Sara hade stängt på måndagen. Tilde Möller tog emot priset och personalen var tillsammans med Per Söderberg i Köpenhamn.

– Vi firar att vi var nominerade. Vi var inte beredda på att vi skulle vinna. Jag är jätteglad, säger Per Söderberg.

– Det är ett kvitto på att alla i bageriet och i kaféet gör ett fantastiskt bra jobb.

På tisdagen är det öppet som vanligt vid Österportstorg i Ystad.

– Då är vi trötta och glada, säger Per Söderberg.

Söderberg & Sara vann klassen Årets stjärnskott 2014 och kan nu lägga till titeln Årets bageri.

Olof Viktors är Årets fikaställe i Sverige.
Foto: Klas Andersson
Olof Viktors är Årets fikaställe i Sverige.

Kollegorna på Olof Viktors blev Årets fikaställe.

– Vi är jätteglada. Det var roligt, säger Jan Hedh, delägare Olof Viktors.

Utmärkelsen betyder att fler hittar till kaféet vid landsvägen utanför Ingelstorp, men också att alla som arbetar där får bekräftelse.

– Det viktigaste är att personalen känner att de är uppskattade och gör ett bra jobb, säger Jan Hedh.

Förutom Årets fikaställe placerade sig Olof Viktors som trea i mästarklassen, där ettan utses till Årets bästa café. En titel som Olof Viktors tog hem redan 2013.

Söderberg & Sara hamnade som tia i mästarklassen.

Olof Viktors och Söderberg & Sara var faktiskt nominerade i sina respektive kategorier även förra året, och båda gick alltså i år hem som vinnare.

Det är sjätte året som White Guide Café ges ut.

Fakta

Årets bageri 2018

Söderberg & Sara stenugnsbageri, Ystad

Motivering: ”För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd.”

Om utmärkelsen: Med Årets bageri premierar White Guide ”ett café där bagerikulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe”.

Visa mer...

Fakta

Årets fikaställe 2018

Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro

Motivering: ”För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna.”

Om utmärkelsen: Med Årets fikaställe premierar White Guide ”ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer”.

Visa mer...

Ystads kommuns turistchef Marie Holmström är lycklig över att två tunga White Guide-vinster tillfallit Ystad-Österlen.

– Åh, jag blir gåshudsglad! För jag vet hur de här två små anläggningarna har slitit för att kunna hålla öppet året runt. Det är verkligen välförtjänt. Det här är roliga nyheter för vår destination, inte minst för att vi har mat- och dryckesupplevelser som ett av våra viktiga teman, säger hon..

– För oss som jobbar med destinationen är det superviktigt att ha företag som Söderberg & Sara och Olof Viktors som fungerar som dragare. De är spjutspetsarna som syns över rapsfälten, de som hjälper till att dra hit folk och som drar med sig andra företagare. De visar att det går att hålla öppet året runt.

Läs mer: Olof Viktors – Sveriges bästa kafé

Läs mer: Ystad kopplar greppet om kafékulturen

Läs mer: Trendbageri satsar på pasta