Lång kamp för rätt diagnos

Ystad Artikeln publicerades
Efter många år har Monika Holm äntligen fått en diagnos för vad som fattas henne. Hon sökte sig till läkare i Tyskland och fick där veta att hon har borrelia.
Foto:Anette Sjöstrand
Efter många år har Monika Holm äntligen fått en diagnos för vad som fattas henne. Hon sökte sig till läkare i Tyskland och fick där veta att hon har borrelia.

Trötthet, yrsel värk och andningsproblem har följt Monika Holm i mer än 30 år. Hon har sökt läkarvård åtskilliga gånger, men först i Tyskland fick hon diagnosen borrelia.

En rullstol står hopfälld bredvid trappan som leder upp till Monika Holms lägenhet i centrala Ystad. Den behövs fortfarande ibland, men inte alls i samma omfattning som för några år sedan. Då fick Monika Holm bo hos sin mamma, hon var för sjuk för att klara sig ensam.

– Jag har kvar flera symtom men jag har perioder då jag känner mig betydligt bättre jämfört med innan. Nu kan jag ta promenader, tidigare var mitt liv väldigt instängt, säger Monika Holm.

Hon kan inte minnas att hon sett någon fästing på sin kropp eller den typiska ring som kännetecknar borrelia.

Däremot minns hon att sjukdomarna kom in i hennes liv väldigt tidigt: diabetes, kraftig viktnedgång, långa feberperioder och otaliga infektioner. Senare tillkom värk, nackont, yrsel och hjärtproblem.

– Periodvis mådde jag bra, andra perioder hade jag feber och värk. Jag missade en hel del av min skoltid för att jag var sjuk och läste in den på komvux. Men jag blev allt sämre och kunde inte röra armar eller ben. Jag sökte läkare men de hittade inget. Jag fick bara sjukgymnastik och massage.

Och så fortsatte hennes liv. Hon har sökt vård åtskilliga gånger och fått många diagnoser. Men hon har inte blivit bättre.

– För åtta år sedan frågade en läkare om jag någon gång misstänkt att jag hade borrelia. De tog prover, men de visade inget så jag tänkte inte mer på det.

För fyra år sedan blev Monika Holm så sjuk att hon inte kunde bo ensam längre utan flyttade hem till sin mamma.

– Jag gick ner 20 kilo, kunde inte äta, hade skakningar och svettningar, började tappa hår och fick mer smärtor och yrsel. Jag åkte in och ut på sjukhus. I efterhand vet jag att jag hade alla symtom på borrelia.

Totalt har hon tagit tre borreliaprover i Sverige men alla har varit negativa. Monika Holm sökte mer information om sjukdomen och kom i kontakt med Borrelia och TBE-föreningen. Via den fick hon tips om att söka vård i Tyskland, som använde andra diagnosmetoder.

Hon åkte till en mottagning i Köpenhamn för att ta blodprover som sedan skickades till Tyskland.

– Proverna visade att jag hade långt gången borrelia.

Monika Holm har varit i Tyskland för att få intravenös antibiotika, ätit olika örtmediciner och kosttillskott. Allt har hon själv bekostat.

– Jag är glad för alla små förbättringar som kommer. Min kropp har äntligen börjat ta upp näring och jag har gått upp i vikt, säger Monika Holm.

– Det är hemskt att många ska plågas och lida utan att få rätt diagnos.

Fotnot: Borrelia oh TBE-föreningen finns på internet: www.borrelia-tbe.se

Fakta

Borrelia

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som överförs via fästingar.

Hudutslag är det vanligaste symtomet. Hos en del uppträder en ringformad rodnad på platsen där fästingen bitit.

Infektionen kan utvecklas till hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor, förlamning (främst i ansiktet).

Ledbesvär är andra symtom och i sällsynta fall kan påverkan på hjärtat förekomma.

Franska forskare har funnit att den art av fästingar som finns i Sverige troligtvis sprider sjukdomar som inte är kända för vetenskapen. Därmed riskerar patienter att inte få rätt diagnos.

Visa mer...